Prostreno.cz

10 jídel, která vás dokonale probudí

Občas se stane, že je člověk tak unavený, že se zkrátka už nedokáže na nic soustředit. Existuje ale několik potravin, které koncentraci podporují a dokážou nás opět „probudit“.

U některých pochutin je tato schopnost všeobecně známa, jiné vás možná překvapí. Takže až vám bude padat hlava únavou a váš mozek bude odmítat jakoukoli spolupráci, zkuste některý z našich tipů!

1. Kofein

Tak tady se žádné překvapení nekoná – po hrnku kávy sáhne při únavě většina z nás. Ale pozor, účinek kofeinu je dočasný a poté většinou nastupuje ještě větší útlum. A když to přeženete, účinek na soustředění bude zcela opačný.

2. Cukr

Pár kostek cukru vás také dokáže probudit, ale účinek je velmi krátkodobý – raději proto při únavě sáhněte po cukru v jeho přirozené formě, tedy po ovoci, ale třeba také celozrnném pečivu nebo těstovinách.

3. Ryby

Ryby jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, jež našemu mozku dělají moc dobře. Takže si je dopřejte aspoň dvakrát týdně a uvidíte, že budete o něco čilejší.

4. Borůvky

Borůvky pomáhají chránit před demencí a Alzheimerovou chorobou. Dokonce bylo prokázáno, že zvířata, která je jedí, mají zvýšenou schopnost učení. Takže když mají sezonu, zobejte je tak často, jak můžete.

5. Popcorn

Ano, tahle pochoutka, která mimochodem obsahuje vitaminy B6, B12 a E podporuje koncentraci, mozkovou činnost a paměť. Jen pozor na vysoký přísun soli nebo cukru.

6. Avokádo

Avokádo rovněž obsahuje omega-3 mastné kyseliny, jako bonus navíc ještě snižuje v krvi hladinu cholesterolu.

7. Ořechy a semena

Jsou bohaté na bílkoviny, vitaminy i minerály. Podporují mozkovou činnost a pomáhají předcházet snižování kognitivních funkcí mozku.

8. Zelená zelenina

Brokolice, špenát, kapusta nebo třeba petržel – tito zástupci zeleniny (společně s dalšími) obsahují vysokou koncentraci kyseliny listové, velmi prospěšné látky pro fungování mozku.

9. Vyvážená snídaně

Nastartujte svůj organismus ráno zdravou snídaní – chybět by v ní nemělo ovoce, mléčné výrobky a cereálie.

10. Doplňky stravy

Pokud na vaši koncentraci samotné potraviny nezaberou, můžete vyzkoušet i doplňky stravy. Mozku prospívají vitaminy B, C a E, dále hořčík, beta karoten nebo třeba ginkgo biloba. Jestliže máte s únavou a poruchami koncentrace dlouhodobé potíže, zvažte návštěvu lékaře.
 






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat