Prostreno.cz

Méně jídla sníte v kombinaci s chilli

Konzumace chilli a všech druhů koření a zeleniny, které obsahují pálivý kapsaicin, skutečně pomáhají hubnout. Nejen tím, že urychlují metabolismus, ale také tím, že navozují pocit sytosti. Kapsaicin z chilli, feferonek či paprik totiž působí pozitivně na receptory v žaludku, které dříve zastaví konzumaci.

Kapsaicin působí na receptory TRPV1, jejichž podráždění vyšle mozku signál, že je žaludek plný. A člověk přestává jíst. Pálivého tak sní méně.

Zatímco tuk tyto receptory inhibuje, pálivé naopak aktivuje. Když člověk jí planá tučná jídla, má tendenci se přejídat. Ale pokud je v tučném jídle kapsaicin, nasytí se žaludek dříve. Člověk sní méně a přijme méně kalorií. To mu pomůže zhubnout.

„Žaludek se natahuje, když je plný, což aktivuje nervy v žaludku, které říkají tělu, že už má dost jídla. Zjistili jsme, že tato aktivace je ovládána pomocí chilli nebo TRPV1 receptorů. Z předchozích výzkumů víme, že lidé konzumující kapsaicin obsažený v chilli přijímají méně kalorií,“ vysvětluje profesorka Amanda Pageová z University of Adelaide.

Její tým dokázal receptory TRPV1 vypnout. Takový jedinec pak necítí sytost, ani když se příliš cpe. A naopak u zdravých jedinců, kteří konzumují potraviny s kapsaicinem, se dostaví pocit sytosti mnohem dříve. To má zásadní vliv na omezení přísunu kalorií.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat