Prostreno.cz

Nezbytnosti, které nesmějí chybět na talíři novopečené maminky

O tom, jak bychom se měly po porodu stravovat, abychom prostřednictvím mléka svému miminku během kojení předaly co nejvíce živin, se toho napsalo spoustu. Ale jaké potraviny zařadit na talíř, abychom měly dostatek sil na svou novou životní roli a starost o děťátko? Víme to!

Vejce

Dávno už neplatí, že jsou na stravovací „černé listině“! Naopak je prokázáno, že mají pozitivní účinek na náš organismus – ten novopečených maminek nevyjímaje. Vajíčka podle jedné z nejnovějších studií pomáhají při snaze zbavit se přebytečných kilogramů (a s těmi se po porodu musíme poprat skoro všechny). Jedno vejce totiž obsahuje až 6 gramů kvalitních bílkovin, které zasytí a pomáhají bojovat proti vlčímu hladu. A abychom nezapomínali ani na dítě, vejce jsou skvělým zdrojem cholinu, který je důležitý pro správný vývoj mozku miminka.

Špenát

Nebojte, nemyslíme tu zelenohnědou pastu, kterou nám servírovali ve školní jídelně. Špenát si můžete připravit na mnoho způsobů, jíst se dá i syrový (nejlepší je tzv. baby špenát, který seženete v každém supermarketu). A proč byste si ho jako čerstvá maminka měla dopřát? Je jedním z nejvýživnějších druhů zeleniny. Obsahuje dvě důležité živiny – kyselinu listovou, jež pomáhá v produkci nových krevních buněk (a je tedy důležitá pro ženy, jež během porodu ztratily větší množství krve), a mangan, který hraje významnou roli ve vývoji kostí a chrupavek.

Cereálie

Máme samozřejmě na mysli kvalitní cereálie s vysokým obsahem vlákniny, nikoli přeslazené křupavé nic z bílé mouky s tunou kalorií. Nejenže ranní miska cereálií, které obsahují spoustu vlákniny, dokonale zasytí, ale pomůže i se zažíváním, s nímž má spousta žen po porodu problémy. Hormony, jimiž je tělo kojící ženy zaplaveno, totiž mohou trávení zpomalovat, a způsobovat tak zácpu. A právě vláknina je skvělou prevencí těchto potíží. Zvláště v kombinaci s jogurtem, který je plný „přátelských bakterií“ podporujících trávení. Zkrátka ideální snídaně, co říkáte?

Ryby

Ano, ryby jsou důležité i po porodu. Především ty typu losos nebo makrela. Proč? Omega-3 mastné kyseliny, které obsahují, jsou prospěšné nejen vašemu srdci, ale také ovlivňují správný vývoj mozku a zraku vašeho dítěte, které je dostává prostřednictvím kojení. Navíc díky některým rybám doplníte jod či vitamin D.

Hovězí maso

I kvalitní hovězí se postupně dostává z pozice černého Petra opět na výsluní. A zaslouženě. Toto maso je zásobárnou železa a zinku, velmi potřebných minerálů pro kojící ženy. Ano, i libové je kaloričtější než například drůbeží maso, ale co se zmíněných živin týče, jen máloco se mu vyrovná. Tak zkuste dát hovězímu šanci. Že nemáte hned chuť na krvavý steak? Klidně si dopřejte silný vývar!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat