Prostreno.cz

Holení v zimě: Na co byste si měla dát pozor

Ačkoli pro mnohé z nás není zima úplně nejoblíbenějším obdobím, v jednom si ji můžeme chválit – spousta z nás si totiž nemusí každý den holit nohy. Dlouhé kalhoty a kozačky zakryjí, co by v létě odhalily sluneční paprsky a krátké šaty.

I když si samozřejmě chloupky holíme i v zimě, mohou nás docela potrápit. Neustálé nošení kalhot a upnutých kozaček může přispívat k zarůstání chloupků, podrážděné a vysušené pokožce.

Proto se vyplatí pozměnit během podzimních a zimních měsíců strategii a chloupky odstraňovat jinak než na jaře a v létě, kdy naše pokožka přeci jen v lehkém oblečení lépe „dýchá“.

Takže jak na to?

Žádné dlouhé koupele

Ačkoli se doporučuje nechat chloupky před holení změknout v horké lázni (a v zimě navíc není nic příjemnějšího, než se naložit do horké vany či na sebe nechat stékat horkou sprchu), v chladném období to s ní příliš nepřehánějte. Pokožka, už tak náchylná vinou změn počasí či mrazu k vysušování, by se totiž mohla po horké koupeli ještě více vysušit. Proto by koupel ani sprcha neměly trvat déle než 15 minut.

Nezapomínejte na peeling

Možná už jste také slyšela, že v zimě by se člověk měl peelingu těla spíše vyhýbat, protože pokožka je příliš podrážděná, vysušená a napnutá, aby jí taková péče prospěla. Jenže pravda to tak docela není. Musíte si prostě vybrat peeling, který odstraňuje odumřelé buňky velmi jemně a navíc pleť dostatečně hydratuje. Není nutné po peelingu sahat pokaždé, když si jdete holit nohy, jak to bývá doporučováno v létě, ale jednou týdně byste tak učinit rozhodně měla. Když odstraníte z nohou odumřelé buňky, budou se vám chloupky snáze holit.

Holte večer, ne ráno

Ačkoli by se zdálo logické, že si nohy oholíte před tím, než ráno vyrazíte z domu, nedělejte to. Naopak svým nožkám dopřejte holení před tím, než půjdete do postele. Proč? Jednak se pokožka během noci zregeneruje (pomoci byste jí samozřejmě měla nějakým hydratačním krémem nebo mlékem). Jednak dojde přes noc k lehkému otoku nohou, čímž se viditelné konce chloupků, jež zůstávají i po holení, „stáhnou“ zpátky a není po nich ani památky. Navíc hned nebudete podrážděnou pokožku stahovat v kalhotách či kozačkách. A za to vám bude vděčná (a nebudete tolik trpět zarůstajícími chloupky).

Po směru, ne proti

V zimě víc než kdy jindy platí, že chloupky zásadně holíme po směru růstu, nikoli proti směru. Pokud budete mít pocit, že nožky ještě pořád nejsou tak hladké, jak byste si představovala, oholte je (po směru) ještě jednou. Mnohem méně podráždíte pokožku a předejdete zarůstání chloupků.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat