Prostreno.cz

Proč přibíráme přes noc? Na vině může být PMS i dieta

Možná to také znáte – ráno se postavíte na váhu a ta ukazuje o pár deka či kilo víc než předchozí den. Co za tímto nočním přírůstkem na váze může stát? Odpověď je většinou snadná – zadržování tekutin v organismu.

Důvodů, proč se naše tělo rozhodne vodu zadržovat, je hned několik. Které jsou ty nejčastější?

Důvod č. 1: Dali jste si v posilovně do těla

Pokud jste předchozí den opravdu poctivě (a možná až příliš) cvičili a posilovali, může se stát, že se to chvilkově projeví na vaší váze. Malá mikroskopická poranění svalů, ke kterým při posilování přirozeně dochází, se totiž hojí, což provází zánětlivá reakce organismu a s tím spojený nárůst množství tekutin, které vaše tělo zadržuje. To nicméně v žádném případě neznamená, že byste se měli pohybu vzdát! Jen nechejte svému tělu pár dní na regeneraci, než zase vyrazíte do fitka.

Důvod č. 2: Spořádali jste balení chipsů

Ne že by se sáček slaných brambůrků okamžitě projevil na vaší postavě, ale s váhou může do druhého dne trochu „zacvičit“. A týká se to vlastně všech podobných solených dobrůtek. Sůl totiž přispívá k zadržování vody v těle, což je důvod, proč můžete mít po její konzumaci oteklé kotníky či nafouklé bříško.

Důvod č. 3: Jste dehydratovaní

Zní to jako protimluv – jak můžete přibrat kvůli vodě, když vám v organismu chybí? Jenže ve skutečnosti se při dehydrataci vaše tělo (zjednodušeně řečeno) nastaví do jakéhosi krizového režimu a uchová si každou trošku tekutiny, kterou má.

Důvod č. 4: Vkročila jste do PMS

A teď něco jen pro ženy – máte-li každým dnem dostat menstruaci, začne vaše tělo zadržovat tekutiny ještě víc než obvykle. To se samozřejmě musí projevit na vaší váze (jako by nestačilo, že už tak má většina z nás během premenstruačního syndromu náladu pod psa). Problém se většinou vyřeší během prvních dnů menstruace. Pomoci svému tělu můžete například tím, že snížíte spotřebu soli.

Důvod č. 5: Začali jste s dietou

Rozhodli jste se, že snížíte svou hmotnost, začali držet dietu, ale ručička na váze ukazuje pravý opak, než je shazování kilogramů? Jednak může být na vině chybně zvolená dieta (zcela ignorujete sacharidy, máte nadměrný příjem bílkovin apod.), jednak si vaše tělo musí na nový režim teprve zvykat. A tak prvních pár dní zadržuje tekutiny. I to se stává. Pokud ale po pár dnech nedojde ke změně, případně budete mít pocit, že vašemu organismu dieta neprospívá, raději se zaměřte na přirozenější způsob, jak dosáhnout vysněné postavy (vyvážená a pravidelná strava s dostatkem pohybu).





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Rybí karbanátky

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat