Prostreno.cz

Přibírání po skoncování s cigaretami se bát nemusíte

Chystáte se skoncovat s cigaretami, ale obáváte se, že kvůli tomuto rozhodnutí půjde vaše těžce vypracovaná postava do kytek? Známe způsob, jak se nežádoucím kilogramům vyhnout!

Pravdou je, že většina lidí poté, co se rozloučí s kouřením, pár kilogramů přibere. Není to obvykle nic drastického, ale i přesto tato skutečnost mnohé lidi, především ženy, od tak důležitého kroku pro zlepšení celkového zdraví odrazuje.

3 důvody přibírání

Existují tři důvody: Jednak cigarety otupují chuťové buňky, a skoncujete-li s nimi, najednou vám prostě jídlo začne chutnat mnohem lépe než dřív. A tak jíte a jíte, protože každé sousto je pro vás festivalem chuti. Jednak nikotin, který s kouřením dostáváte do organismu, potlačuje chuť k jídlu, přestanete-li ho svému tělu dodávat, máte ve srovnání s předchozím „cigaretovým“ obdobím mnohem častěji pocit hladu. A třetím důvodem je závislost vyžadující „mít neustále něco v ruce a puse“ – a když to nejsou cigarety, je to jídlo, nejlépe chipsy, slané buráky, sušenky, bonbony… Tím svůj zlozvyk uspokojíte a utěšeně přibíráte.
Jak vidíte, důvodům přibývání hmotnosti lze docela snadno předejít. A my vám poradíme, jak na to.

Začínáme

Chcete už nějakou dobu skoncovat se svou závislostí na tabáku. Jenže, kdy začít? Zítra? Za týden? Nebo příští měsíc? Řada odborníků doporučuje stanovit si pevné datum – dobře zapamatovatelné nebo třeba nějak významné pro váš život. Až si takové datum vyberete, nenechávejte si ho pro sebe, ale řekněte ho někomu ze svého blízkého okolí. Budete tak mít nad sebou „kontrolu“ a větší motivaci termín skutečně dodržet.

Vůbec není na škodu konzultovat svůj záměr s odborníkem. V řadě zdravotnických zařízení existují centra odvykání závislosti na tabáku, ale svěřit se můžete i svému praktickému lékaři. Ten vám poradí jak zvládat například abstinenční příznaky, v případě potřeby doporučí vhodné náhrady cigaret (např. nikotinové náplasti či žvýkačky), poradí vám i v případě, že máte obavy o svou váhu. Odborníci v centru pro odvykání kouření vám navíc pomohou sestavit plán odvykání kouření a pomohou vám s jakýmikoli potížemi, které by se mohly dostavit a které by mohly ohrozit vaše odhodlání s tímto zlozvykem jednou provždy seknout.

Jak na jídlo

Máte stanovené datum začátku i plán odvykání, teď se tedy dostáváme k tomu „nešťastnému“ jídlu. Samotný fakt, že mu odepřete nikotin, může být pro vaše tělo trochu šokem, takže na něj buďte zpočátku milí. První týden tak klidně snězte, na co budete mít chuť. Cokoli. Nepřejídejte se, ale nevyhýbejte se jídlům, po kterém vaše znovuprobuzené chuťové buňky volají. Ale opravdu jen první týden.

Pak začněte s úpravou jídelníčku. Vyhněte se jednoduchým cukrům, tedy sladkostem, ale také bílému pečivu, těstovinám, rýži, včetně chipsům, sušenkám a podobně. Začněte také omezovat tučná jídla. Vyměňte je za celozrnné potraviny, zeleninu, ovoce, kvalitní a libové maso, jogurty apod. Možná si budete připadat, jako byste drželi dietu, ale lehká úprava jídelníčku vás uchrání nabrání nechtěných kilogramů.

Překonejte krizi

Výše napsané zní jednoduše, ale nepočítejte s tím, že se vám po desetiletí(ch) kouření bude odvykat snadno. Dříve či později se dostaví krize, kdy budete mít pocit, že bez cigarety svůj život nezvládáte, že vám odvykání za všechna ta omezení nestojí nebo že na tom kouření vlastně nic tak špatného není (mimochodem, všechny ty příběhy o tom, jak se dědeček z Horní Dolní dožil 102 let, ačkoli celý život kouřil, jsou sice dojemnou a úsměvnou historkou, ale rozhodně nejsou omluvou pro to, abyste i vy kouřili – jen se podívejte na statistiku ukazující, kolik tisíc lidí každoročně předčasně zemře právě proto, že kouřili… máte mnohem větší pravděpodobnost, že je budete následovat, než že jednou budete sfoukávat 100 svíček na narozeninovém dortu a přítomným novinářům vyprávět, jak 80 let kouříte). Kouření prokazatelně poškozuje zdraví a snižuje věk člověka.

Pokud ale všechny tyto argumenty nebudou při vaší krizi fungovat, zkuste si sednout, vzít si tužku a papír a vzpomenout si na svou počáteční motivaci k odvykání kouření. Pak si udělejte seznam těchto důvodů – např. nechcete v 50 letech zemřít na rakovinu plic, mozkovou mrtvici, infarkt apod., chcete se dožít narození vnoučat, vést svou dceru k oltáři, nechcete ve čtyřiceti vypadat jako vrásčitá stařena, utrácet tisíce za nové tuby… Zkrátka si připomeňte, proč jste se k tak důležitému kroku rozhoupali.

Nahraďte cigarety!

A jak se vyhnout onomu nepříjemnému návyku nahrazovat cigaretu jídlem, protože jsme zvyklí mít něco v ruce a puse? Ideální by samozřejmě bylo tento zlozvyk zcela opustit. Je to podobné, jako když se snažíte odbourat návyk přejídání při stresu. Také se ho nejspíš nezbavíte ze dne na den… A tak nejlepší cestou jak nepřibrat kvůli nahrazování cigaret jídlem, je změnit pochutiny, které konzumujeme. Chipsy, sušenky, dortíky apod. nahradíme zeleninou, případně ovocem. Pokud máte například přes den pocit, že vám cigareta u úst chybí, vyzkoušejte třeba lízátka bez cukru. Zaměstnáte jimi pusu i ruce, a přitom nebudete konzumovat nežádoucí kalorie. Jinak chroupejte mrkev, papriku, jablka, zkrátka cokoli zdravého a nízkokalorického, co vás napadne.

Pokud chcete s náhražkami cigaret v podobě sebezdravějšího jídla skoncovat, můžete zkusit malý trik. Najděte si (v lese, u řeky apod.) malý oblázek, noste ho v kapse a kdykoli dostanete chuť zapálit si, chvíli kamínek žmoulejte v dlani. Zaměstnáte tak přinejmenším ruce.

Zdroj: www.medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000811.htm, www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/smoking-and-weight





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat