Prostreno.cz

Rychlá pomoc z domácí lékárny: Obvaz z medového těsta

Popáleniny, odřeniny, otevřené či zahnisané rány, záněty a zhmožděniny. Jak ulevit od bolesti a napětí a zahojit něco, co trápí vás nebo někoho z rodiny? Udělejte si obvaz z medového těsta podle receptu našich babiček, které na něj nedaly dopustit!

Med již podle starých spisů byl a je považován za nejlepší, i když trochu nedoceněný prostředek při hojení ran všeho druhu. Přitom i někteří dnešní lékaři vědí, že právě on hojí rány rychleji než uměle vytvořené medikamenty, a dokonce existují i případy, kdy se mu podařilo zklidnit i rány roky otevřené. Ne nadarmo v něj babičky vkládaly svoji důvěru! Takový levný a příruční prostředek je totiž k nezaplacení. Proto si pamatujte, že kdy se doma něco stane, máte obranu. Recept na obvaz z medového těsta vám vždycky pomůže v nouzi.

Když máte trochu času

Pokud rána není akutní, tak je před aplikací léčby dobré otestovat, zda pacient není alergický na med. To se provede nanesením medu na citlivou pokožku na vnitřní stranu předloktí a ponecháním přes noc. Pokud se objeví zarudnutí kůže a svědění, v léčbě nepokračujte!

V opačném případě si na vál připravte jeden díl čistého včelího medu (ideálně od prověřeného včelaře) a jeden díl mouky. (Použijte tu, kterou máte doma. V ideálním případě by měl být polohrubá.). Hnětejte a poté naneste na ránu tak, aby byla celá zakrytá. Co se stane?

První pomoc ze spíže

Med tvoří ve všech uvedených případech naprosto bezpečnou uzávěrku vzduchu (oklusivní obvaz), která zároveň svou lepivostí udržuje okraje rány. Pokud už obvaz splní svůj účel, jednoduše se smyje vodou, protože med či medové těsto je snadno rozpustitelné. Medový obvaz má pro svůj obsah kyseliny mravenčí antiseptické vlastnosti, jako třeba kyselina octová, benzoová, salicylová nebo borová. (V případě potřeby pochopitelně lze celý postup opakovat.)

Mazadlo k nezaplacení!

Med lze použít i jako mast. K tomu potřebujete jeden díl medu, jeden díl černé mouky (mouka z černé rýže, 250 gramů okolo 30 korun) a kvasnice. Mast zmírňuje bolesti, urychluje zrání vředů, změkčuje kůži a hladce odlučuje odumřelé tkáně. Množství by se ale mělo připravovat pouze v takovém objemu, aby se mast co nejdříve spotřebovala! Skladování jí nedělá dobře.

Tip: Přírodní, nefalšovaný med je výživný a antiseptický, to znamená, že nedovoluje množení plísní a bakterií, změkčuje, urychluje hnisání, má mírně projímavé účinky, utišuje bolest, ale také podporuje zažívání, odvádí přebytečné tekutiny a příznivě působí na nervy. Až vás tedy příště něco rozčílí, dejte si ho i do čaje.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat