Prostreno.cz

Při horečce vsaďte na rady našich babiček

Za horečku je považována teplota vyšší než 38 °C (více než 37 °C se považuje za zvýšenou teplotu), přičemž uměle ji snižovat je vhodné jen tehdy, pokud buď trvá příliš dlouho, nebo překročí hranici 39 °C. V každém případě jsou velmi důležité tekutiny. Taky tradičně podáváte čaj? Děláte chybu! Inspirujte se radami našich babiček!

Šťávy z ovoce

Pro nemocné horečkou jsou nejvhodnější ovocné šťávy. Kromě čerstvé vody je tedy nejlepší pít vodu s ovocnou šťávou z pomerančů, šťávu z kyselých třešní, šťávu z vařeného čerstvého ovoce nebo z ovoce sušeného. Mezi další osvěžující a doporučované prostředky patří škrábaná jablka, třešně, hrušky, čerstvé nebo sušené švestky, borůvky, rozmačkané jahody, čerstvé nebo kompotované brusinky. Ovšem to není všechno!

Šťáva z okurek

Rozkrojte okurku a vytlačte z ní šťávu. Ihned podávejte.

Šťáva z mrkve

Kořeny čistě omyjte, nastrouhejte je, protlačte přes plátno, přidejte trochu cukru a citronové šťávy.

Jablečná voda

Sušená jablka dobře omyjte, polijte studenou vodou a nechte je stát několik hodin. Sceďte a dejte napít nemocnému.

Medová voda

Na půl litru vody přidejte polévkou lžíci medu, kávovou lžičku citronové šťávy, 2 žloutky a trochu mléka (nebo smetany). Důkladně rozkvedlejte.

Mléčná limonáda

Svařte půl litru mléka a půl litru vody, nechte vychladnout. Pak přidejte šťávu a kůru z poloviny citronu a trochu cukru. Společně vařte deset minut, proceďte a podávejte nemocnému.

Mandlové mléko

Vhodné je též i mandlové mléko. Oloupejte asi 40 sladkých mandlí, omyjte je a roztlučte. Vložte je do ¾ až 1 litru studené vody a nechte je zhruba hodinu stát (opakovaně míchejte).

Mandle poté protlačte přes čisté plátno, které před tím namočte do horké vody. Zbylou tekutinu oslaďte cukrem, nalijte do dobře uzavíratelné lahve a skladujte až dva dny.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat