Prostreno.cz

Podzim nemá prsty ve všech nemocech projevujících se únavou

Jste teď unavení víc, než je obvyklé? Možná to (jako většina) přičítáte podzimu, sychravému počasí a zkracujícím se dnům. Vždyť kdo by taky při pohledu z okna sršel energií!? Jenže co když za vaše vyčerpání vůbec nemůže momentální roční období, ale něco daleko horšího?

Anne Cappola, lékařka působící na Pensylvánské univerzitě, rozhodně nebere únavu na lehkou váhu. Za svou dlouholetou praxi už se setkala s mnoha pacienty, kteří na její dveře zaklepali doslova za minutu dvanáct.

„Lidé často podceňují tělesnou únavu, emoční i tu psychickou. Nedostatek energie si vysvětlují stresem. Za pár týdnů si ale uvědomí, že zatímco stres je dávno pryč, unavení jsou stále,“ říká tato dáma s tím, že existuje celá řada nemocí, k jejichž dominantním syndromům patří právě únava. O kterých je řeč?

Snížená činnost štítné žlázy

Pocit vyčerpání je první a varovný příznak poruchy štítné žlázy. Tento orgán ve tvaru motýla, nacházející se v krku, reguluje energetické hodnoty, metabolismus i imunitní funkce. Jeho nerovnováha se také projevuje náhlým přibýváním na váze, zimomřivostí, zácpou a suchou kůží. V pozoru by měly být hlavně ženy, protože na rozdíl od mužů je toto onemocnění postihuje častěji.

Anémie

Anémie neboli chudokrevnost je stav, ve kterém je v krvi snížený počet červených krvinek nebo množství červeného barviva.

„Je spousta druhů chudokrevnosti, z nichž všechny jsou spojené s únavou. Další symptomy jsou bledá až nezdravě vypadající pleť, lámavé nehty, rychlé bušení srdce, závratě a bolesti hlavy,“ varuje Anne Cappola.

Klinická deprese

Smutek, ztráta chuti k jídlu, nesoustředěnost. Tím vizitka deprese zdaleka nekončí. Pacienti trpící touto závažnou a dlouhotrvající poruchou psychiky se nedokáží přinutit dělat běžné denní úkoly. Z vyčerpanosti nejsou schopní opustit své domovy, natož vykonávat zaměstnání.

„Biologie deprese stále není dobře známa, takže je těžké říci, co přesně způsobuje únavu. Ale tyto dvě věci spolu vždy úzce souvisejí,“ dál vysvětluje odbornice.

Cukrovka

Už jste někdy potkali hyperaktivního diabetika? A právě v tom je ta potíž… Spolu s neutuchající žízní a častým močením cukrovkáře trápí věčná ospalost a celodenní nedostatek energie. Z fyzického hlediska se není co divit, protože jeho tělo se snaží řídit množství glukózy v krvi, což rozhodně není lehký úkol. Pořádně ho to vyčerpává!

Spánková apnoe

Jen těžko si lze představit, že během spánku dojde k zástavě dechu i na jednu minutu, že? Americký Národní institut zdraví spánkovou apnoe vysvětluje jako zúžení dýchacích cest, které se buď „ozývá“ chrápáním, nebo právě přestávkami v dýchání. I když podle výše zmíněného ústavu to nemusí být nutně život ohrožující, tenhle jev samozřejmě narušuje spánek a to se následující den odrazí na celkové energii jedince.

Vidíte, i obyčejná únava může signalizovat, že s vámi něco není v pořádku. Pokud jste se našli v nějakém z těchto bodů, utíkejte k lékaři. Než bude pozdě!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat