Prostreno.cz

Mobilem u postele sabotujeme spánek

Mělo by se spát osm hodin denně. Upřímně, kdy se vám to poštěstilo? Z průzkumu společnosti GfK vyplývá, že každý druhý Čech má se spánkem potíže. Odborníci jsou navíc toho názoru, že si to mnozí způsobují sami. Neděláte i vy něco špatně?

Spánkový deficit může mít vážné zdravotní následky. Teď se nebavíme jen o celkové únavě a nižší výkonnosti. Hrozí vysoký krevní tlak, kardiovaskulární onemocnění, cukrovka, nebo poškození mozkových buněk. Lékaři z Harvardské lékařské školy dokonce varují, že chronický nedostatek spánku (méně než pět hodin) zvyšuje riziko úmrtí až o 15 procent. Je tedy jasné, že kvalitní odpočinek nelze brát na lehkou váhu. Mimochodem, s tímhle si spánek moc nerozumí:

1. Vedro na padnutí

Máte večer zvyk „pohrávat“ si s termostatem? Venku sice přituhuje, ale na domácí tropy rychle zapomeňte. Nadělají víc škody než užitku. O poplatcích za vytápění ani nemluvě…

„Vaše tělesná teplota klesá, když začínáte usínat. Chladná pokojová teplota vám tento proces usnadňuje. Horko v ložnici může vést k neklidným nocím a zasahovat do nejhlubší fáze spánku,“ říká Philip Alapat, odborný asistent spánkové medicíny z Houstonu. Také dodává, že nejlepší noční klima je něco mezi 15 až 19 stupni Celsia.

2. Špatné lůžkoviny

Jak si kdo ustele, tak si lehne. Nemáte tušení, kolik se v tomhle rčení skrývá pravdy! Ti, kteří většinou leží na boku, potřebují extra silný polštář. Jedině ten jim poskytne potřebnou podporu hlavy a krku. Pro spáče na zádech je zase vhodný tenčí a měkčí, který udržuje páteř v přirozeně zakřivené poloze.

3. Mobil na nočním stolku

Ještě před usnutím kontrolujete emaily nebo brouzdáte na internetu? Chyba. Všechny mobilní telefony, tablety a notebooky vyzařují modré světlo, což narušuje schopnost vašeho těla produkovat melatonin – hormon spánku. Experimentální vědecké studie dokázaly, že osoba, která používá svůj smartphone a tablet ve večerních hodinách, oddálí svůj spánek až o hodinu.

Proto pokud máte zařízení se systémem Android, zvažte stažení aplikace Twilight. Tahle vychytávka přirozeně adaptuje obrazovku telefonu na aktuální denní dobu a sluneční cykly. Postupně filtruje modré spektrum a vaše oči jsou tak chráněné příjemným červeným filtrem. Bonus? Je to zdarma!

4. Sklenička na dobré sny

I když alkohol jednoznačně pomáhá k usnutí, zvlášť v případě, že to s ním lehce přeženete, ve finále vám jen uškodí. Výše zmíněný odborník je toho názoru, že pivo a víno narušuje mozkové vlny, a to má neblahé následky v podobně narušeného spánku. Podle jeho názoru uděláte lépe, když místo něčeho ostřejšího k večeři oblečete tepláky a budete se věnovat józe. Ta vás prý celkově uklidní.

5. Chlupáč v posteli

Upřímná oddanost němých tváří je jedna věc, ale brát si je pod deku? Věc druhá. Nevyspíte se totiž ani omylem. V rámci jednoho amerického výzkumu přiznalo 40 procent majitelů psů a koček, že s nimi usíná pravidelně. Jeden z pěti si však postěžoval, že zvířátko ho několikrát za noc probudí. Možná by neškodilo přesunout pelíšek k nohám postele, když už to musí být…

6. Matrace z devadesátek

Průměrná životnost matrace je přibližně deset let. Pokud jste tuto spotřební lhůtu o pár sezon přetáhli, je nejvyšší čas na změnu. Z průzkumu jednoho známého výrobce matrací vyplývá, že nejhlasitější volání zákazníků je po těch, které mají rozdílnou tvrdost v jednotlivých zónách. Názor většiny rovná se nejlepší reklama! Všeobecně platí, že chcete-li poskytnout svým zádům dostatečnou oporu, preferujte vyšší tvrdost.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat