Prostreno.cz

Lahodné dobroty, které zatočí s podzimní únavou

Na podzim se spousta lidí potýká s úbytkem energie, s nedostatkem radosti ze života, s nekonečnou únavou. Jak na tyto vedlejší projevy podzimu vyzrát? Jídelníčkem!

Zařaďte na něj následujících pět potravin a uvidíte, že se vám na podzimní dny bude pohlížet hned lépe!

Ořechy

Obsahují spoustu vitaminů, minerálů, antioxidantů, kvalitní proteiny a vlákninu. A především zdravé tuky. Dodají nám energii a zvednou náladu. Stačí si jen vybrat, po kterých sáhnete (samozřejmě by ořechy neměly být pražené), příroda nás vybavila mnoha různými druhy. Dejte si hrstku ke svačině nebo si jimi posypte salát či jogurt k snídani.

Chia semínka

Jsou u nás na trhu pořád docela nováčky, ale během chvíle se stala naprostým hitem. A zaslouženě. Obsahují velmi silné antioxidanty, které okamžitě dobijí energii. Kromě toho dokáží zasytit a dodat tělu i další prospěšné látky.

Ovesné vločky

Další potravina, která se pomalu vrací na výsluní. Na podzim oceníte především její schopnost regulovat hladinu cukru v krvi. Ta zabraňuje únavě a také náhlým záchvatům hladu (v čemž vločkám pomáhají také vláknina a proteiny, které obsahují).

Jogurt

Proti únavě můžeme bojovat také tím, že posílíme imunitu, která na podzim dostává pořádně zabrat. Kromě prospěšných vitaminů a minerálů (nejlépe z čerstvého ovoce a zeleniny) bychom jí měli pomoci také probiotiky. Jistě, můžeme si koupit ta v pilulkách, ale raději si každý den dopřejte jogurt nebo jiný kysaný mléčný výrobek.

Okurka/meloun/jablko

Co mají tyto plody (a mnohé další) společné? Vysoký obsah vody. Únava může být důsledkem dehydratace – na podzim nemáme tak velký pocit žízně, řada z nás podceňuje nutnost dodržovat pitný režim (což je velká a nebezpečná chyba). A tak ho zkuste doplňovat také jídlem – nejlépe právě ovocem či zeleninou s vysokým obsahem vody.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat