Prostreno.cz

Mýty kolem pití mléka. Nevěřte všemu, co se o něm říká

Už jako děti jsme slýchávali, že mléko je zdravé. Jenže postupem času začaly nenápadně přicházet informace, které jeho prospěšnost pro organismus zcela vyvracely. K čemu se tedy přiklonit?

Mléko rozdělilo svět na dva tábory. Doslova! Jedni ho považují za tichého zabijáka, druzí na něj nedají dopustit s tím, že má prokazatelné blahodárné účinky. Ať už vám chutná či nikoli, obrázek o jeho dobrodiní si udělejte raději sami. Lehké to možná nebude!

Seznam pozitivních účinků

Udržuje zdravé kosti

V mléce se nachází vysoký obsah dobře vstřebatelného vápníku, který je v optimálním poměru s fosforem. Působí jako prevence proti osteoporóze, protože zabraňuje řídnutí kostí a jejich následnému lámání. Předchází také křivici. (Mléko z rodinných farem je pochopitelně lepší než to dodávané do supermarketů.)

Zpomaluje stárnutí

Kromě vápníku jsou mléčné výrobky zdrojem selenu, který zvyšuje obranyschopnost a údajně „brzdí“ projevy stáří. No vida, jestli je na tom něco pravdy, jeden jogurt denně by měl fungovat jako učiněný elixír mládí.

Zlepšuje krvetvorbu

V mléčných produktech najdete i potřebnou dávku železa, bez kterého by nemohl fungovat proces tvorby a obnovy krve. Železo je také důležité pro správnou aktivitu většiny enzymů.

Pomáhá zažívání

V jogurtech a měkkých sýrech se běžně vyskytují probiotika. Ty mají velký vliv na správné fungování zažívacího traktu, čímž prospívají imunitnímu systému. Výsledky studie zveřejněné v odborném časopise American Journal of Clinical Nutrition prokázaly, že probiotika zkracují čas, který strava potřebuje na průchod střevy až o 12 hodin. To není zrovna málo!

Seznam negativních účinků

Nahrává rakovině

Švédští lékaři jsou toho názoru, že konzumace více než jedné sklenice mléka za den dvojnásobně zvyšuje riziko rakoviny vaječníků. Se špatnou zprávou neváhali přispět ani odborníci z americké Harvardovy univerzity. Ti na základě vlastního výzkumu tvrdí, že dvě mléčné porce denně zase přihrají mužům rakovinu prostaty.

Škodí pleti

Dermatologové svorně hlásí, že mléko je spouštěč chronického onemocnění kůže, nechvalně známého jako akné. Může za to obsažený testosteron, který stimuluje mazové žlázy v těle. Tím dochází k vyšší produkci mazu a tvorbě pupínků.

Zvyšuje pravděpodobnost úmrtí

Ano, čtete správně. Švédští odborníci podrobili 100 tisíc jedinců důkladnému rozboru jejich dietetických návyků a při analýze výsledků se nestačili divit. Pravděpodobnost úmrtí v průběhu třiadvacetiletého výzkumu byla u konzumentů mléka o 93 % vyšší - na rozdíl od těch, kteří se drželi umírněné spotřeby. Jaká dávka že je "smrtelná"? 600 mililitrů denně!

Co k tomu dodat. Mléko pít, či nepít? To je otázka, na kterou vlastně neznají odpověď ani sami lékaři, kteří se nemohou shodnout. Rozhodnutí je tedy pouze na vás…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat