Prostreno.cz

Krvácení z nosu. Zastavte ho rychle octem nebo citronem

Krvácení z nosu? Třeba po úrazu běžné, nicméně v zimních měsících, kdy trávíme čas v suchém a teplém prostředí poblíž topných těles, o to častější. Jak sobě či druhému poskytnout první pomoc? Takhle krvácení zastavíte levou zadní!

Výskyt krvácení z nosu je vyšší během chladnějších zimních měsíců, kdy infekce horních dýchacích patří k běžným standardům a kdy se teplota a vlhkost dramaticky mění – například ony známé přechody z chladného venkovního prostřední do suchého a teplého mají za následek vysušení nosu, který je náchylnější ke krvácení. (Podobný efekt však nastává i v případě, že trávíte dovolenou v horkém a suchém podnebí s nízkou vlhkostí.) Ovšem to zdaleka není všechno. „Červená“ se spouští i z jiných důvodů.

Ocet a citron? Záchrana ze spíže!

Víte, že…

Mezi méně časté příčiny krvácení z nosu patří trauma (především u dětí), alergická i nealergická rýma, vysoký krevní tlak (hypertenze), užívání léků na ředění krve, hormonální změny během těhotenství, zneužití alkoholu, infekce a dokonce i nádory či genetické dispozice.

Ve starých spisech našich babiček se uvádí, že krvácení z nosu bývá často léčivou snahou přírody, aby bylo zabráněno návalu krve do hlavy, anebo je předzvěstí či doprovázejícím jevem mnohých hořečnatých nemocí. Co s tím? Rychlý a účinný zásah spočívá v podání toho, co běžně máte doma!

„Vtahování studené vody s octem nebo citronovou šťávou (1/3 octa nebo citronové šťávy, 2/3 vody), studené, zcela mokré obklady na kořen nosu nebo temeno hlavy. Opakovati. Držení paží do výše a zatajení dechu. Přitom se také můžeme položiti na zem s rukama za hlavou sepjatýma. K odvedení krve je vhodná horká lázeň na nohy. Vdechování horkých par nebo horké obklady na nosní krajiny,“ uvádí se ve starém domácím lékaři. Co se týče bylinek, nejvhodnější je čaj z pastuší tobolky nebo přesličky.

Jak se pozná akutní stav?

Pokud krvácení nejde zastavit, nebo máte pocit, že krve je až příliš (či se o slovo přihlásí mdloby), volejte lékaře, který pravděpodobně podá lokální lék s trombinem (podporuje lokální srážení krve). Lékař také může použít nosní balíčky, pokud selžou všechna běžná opatření. Do té doby sobě či postiženému nepodávejte aspirin ani žádné jiné léky - zvlášť ty, které nemáte předepsané od svého lékaře. Zní to jako bezcenná rada, nicméně v praxi se často dělají chyby.

„Když mi teče krev z nosu, beru to jako problém, bolest, akutní stav, a proto do sebe pravidelně házím tabletku známou jako růžové štěstí,“ krčí rameny chronicky krvácející čtenářka Mirka, která si může zadělat na vážnější problém, pokud se neurčí pravá příčina tohoto problému. Otálet s návštěvou lékaře v tomto případě nemá smysl.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat