Prostreno.cz

Chřipka v bytě: Co je třeba vydezinfikovat?

Nastává nám období chřipek, a tak se může stát, že se nemoc nevyhne ani vaší rodině. Nebojte, to, že onemocní jeden člověk, neznamená, že se nakazí celá rodina. Jen je nutné dodržovat několik pravidel. Například ta při úklidu.

Protože viry se snadno přenáší i dotykem, je dobré zaměřit se při uklízení na dezinfekci některých míst.

Kliky u dveří

Dotýkají se jich všichni – zdraví i nemocní. A tak kliky představují skvělou přestupní stanici pro viry. Nejméně jednou denně je umyjte (pokud nechcete v bytě chemickou dezinfekci, spolehněte se na ocet).

Ručníky

Nemocnému byste měli vyhradit vlastní ručník, který už by jiní členové rodiny neměli používat. A tento ručník každý večer dejte do špinavého prádla.

Ovladače

Pokud si nemocný krátí čas sledování televize, pravidelně dezinfikujte ovladač (hodit se vám budou především dezinfekční ubrousky). Jen tak snížíte riziko, že se nakazí další člověk, který si půjde pustit televizi.

Hračky

I ty jsou často skladištěm virů, především u malých dětí, které si je strkají do pusinek. A tak zamezte tomu, aby si s hračkami nemocného dítěte hrál jeho zdravý sourozenec. A pravidelně je dezinfikujte.

Vypínače

Ačkoli patří z hlediska úklidu k často přehlíženým, žije na nich spousta mikroorganismů. A sahá-li na ně nemocný člověk, jsou vypínače zdrojem chřipkových virů. Tak je pěkně podrobte očistě s pomocí dezinfekčních ubrousků.

Kohoutky a splachovadlo

Obou se nemocný člověk dotkne několikrát za den. A zdraví členové rodiny také! Proto si zaslouží kohoutky a splachovadlo vaši pozornost.

Kartáčky na zuby

Kartáčky by, je-li v domě chřipka, neměly „bydlet“ v jednom stojanu. Nemocný by měl mít kartáček někde zvlášť, aby nenakazil ostatní. I tak se ale vyplatí podrobit ho dezinfekci. V octu nebo v horké vodě, případně v chemickém prostředku. Pečlivě však dezinfekci opláchněte!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat