Prostreno.cz

Chutě na sladké. Jak jim odolat a jak snížit příjem cukru

Dortíky, cukrovinky a slazené nápoje. Okolo nás je tolik sladkých lákadel! Máte s nimi problém? Pořád se nemůžete zbavit chuti na sladké? Pak si musíte vypracovat náhradní plán, nebo se za chvíli nevejdete do kalhot. Tady jsou tipy.

Každý jistě zná ty nepřekonatelné chutě na sladké, které se dostavují kdykoli v průběhu dne. Co je způsobuje? Malé množství cukru v krvi a jeho kolísání. To je ta fyzická příčina. Ovšem existuje i psychický důvod. Mnoho lidí sladkým zajídá špatnou náladu nebo deprese.

„Pokaždé, když se manželem pohádám, jdu si pro tabulku čokolády,“ popisuje jistá Renata na jednom z diskuzních fór, kde přiznává, že jí vztah „přihrál“ už osm kilo navíc. Jak něco takového odbourat?

Krize na straně jedné, pohoda na druhé

Psychologové a odborníci na zdravou výživu radí najít si aktivitu, která by mohla konzumaci sladkostí nahradit. Může to být boxování do pytle, běh, zklidnění u jógy, malování na hrníčky, košíkářství…

Každý z nás relaxuje u něčeho jiného, ale když chutě na sladké vyřešíte pohybovou aktivitou, spojíte příjemné s užitečným. Nejenže za pár minut budete pyšní sami na sebe, že jste odolali pokušení, ale zároveň díky vyplavení endorfinů (hormony štěstí) vám sladké přestane chybět.

Z metráčka kočkou

Zmíněné endorfiny totiž vyvolávají podobně slastné pocity, jako když do sebe hodíte vynikající horkou čokoládu se šlehačkou – a k ní si dopřejete oblíbený zákusek. Záchrana ale může být i mnohem jednodušší. Stačí jen sledovat svoje tělo a vypozorovat, čím se „uklidní“.

„To já používám jiný fígl,“ chlubí se čtenářka Kamila. „Jakmile dostanu chuť na svoji oblíbenou děsně kalorickou tyčinku z belgické čokolády, okamžitě sahám do kabelky a tahám žvýkačku. Je to taková moje berlička,“ směje se.

To nejhorší, co tělu můžete podávat

Příjem cukru se ale dá snížit i jinak než zásobami osvěžujících bonbonů nebo žvýkaček. Ten bílý, rafinovaný, který tělu absolutně nic nedá (však se mu přezdívá bílý zabiják století nebo jed), by měl z vašeho života zmizet. Když ne úplně, tak jeho konzumaci aspoň o něco snižte a nahraďte ho medem či stévií.

Při vaření se zase spolehněte na výraznou chuť koření, díky kterému ani nepostřehnete, že v jídle chybí lžíce cukru. Hlavně demagogicky nepodléhejte přesným postupům v receptech. Když se píše hrnek cukru, neznamená to, že ho tam celý musíte dát. Vystačíte si se třetinou. Nebo s žádným hrnkem. Vezměte třeba již zmiňovaný med. Nebo něco úplně jiného. Tak rozum do hrsti.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat