Prostreno.cz

Přejedli jste se? Víme, čím pomoci plnému žaludku

Oslava narozenin s obřím dortem, večírek v práci s mísami chlebíčků nebo jen návštěva zajímavé restaurace, kde se prostě nedalo odolat tříchodovému menu, jež by v pohodě nasytilo čtyřčlennou rodinu? Někdy to zkrátka s jídlem přeženeme. A naše zažívání z toho velkou radost nemá…

Čím mu pomoci, aby se zas rychle vrátilo do „normy“ a fungovalo jako dřív?

Jogurt

Ačkoli máte ráno pocit, že jídlo už nechcete v životě ani vidět, jogurtu k snídani byste šanci dát měli. Jednak nedráždí žaludek, je lehce stravitelný a navíc obsahuje přátelské bakterie, které pomohou zmírnit škody z předchozího večera ve vašich střevech.

Banán

Tohle ovoce je nejen dobře stravitelné a pomáhá napravit podrážděné zažívání, ale navíc obsahuje draslík. Minerál, který po noci plné jídla a alkoholu naše tělo potřebuje nutně doplnit.

Zeleninová omeleta

Nejen jídlo, ale i alkohol byl vaším společníkem předchozího večera? Zkuste si – jen co vám to rozbouřený žaludek dovolí – udělat omeletu se zeleninou. Proč? Vejce jdou bohatá na kvalitní proteiny a navíc obsahují aminokyselinu cystein, která pomáhá zbavovat se tělu toxinů z alkoholu. Zelenina (například špenát nebo rajčata) pak uleví nafouklému břichu a nastartuje trávení. Odolejte pokušení nasypat si do směsi na omeletu například sýr nebo nějakou uzeninu – ani jedna z těchto ingrediencí nesvědčí oslabenému zažívání!

Voda

Hydratace je základ. Nejenže vám ji voda zajistí ze všech nápojů nejlépe, ale navíc pomáhá vyplavovat z těla toxiny, podporuje zažívání a zmírňuje nafouklé břicho.

Mátový čaj

Na podrážděné zažívání není lepšího pomocníka! Látky, jež máta obsahuje, pomáhají zklidnit trávení a ulevují od křečí či plynatosti. Podobně vám může posloužit i fenykl nebo zázvor (i když jeho ostrá chuť jej možná trochu diskvalifikuje). A co je další výhodou – bylinkové čaje se počítají do pitného režimu a dodají tělu potřebné tekutiny!

Zelený čaj

Pokud se cítíte vyčerpaní a přehnali jste to i s alkoholem, rozhodně nesahejte ráno po hrnku kávy! Mohli byste jím jen prohloubit dehydrataci svého organismu a ještě přispět k většímu podráždění žaludku. Uvařte si raději zelený čaj. Dodá vám energii a navíc je plný antioxidantů. Kromě toho bylo prokázáno, že reguluje hladinu cukru v krvi.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat