Prostreno.cz

Dietní mýty, kterým byste měli přestat věřit. Pak teprve zhubnete

Hubnutí je nekonečným příběhem života mnohých z nás. Možná i proto, že se ve snaze zbavit se přebytečných kilogramů chytáme i rad, jež nám zrovna nepomáhají, právě naopak. Kterých mýtů bychom se konečně měli zbavit?

Pro hubnutí je potřeba detox

Kdoví kde se vzala informace, že naše tělo potřebuje detoxikovat, aby mohlo hubnout. Důvodem, proč lidé začínají hubnout, pokud se oddají několikadennímu pití ovocných a zeleninových šťáv, je, že mají naprosto nedostatečný energetický příjem (což se ovšem později může obrátit proti nim – v podobě jojo efektu, navíc se tělo začne při takovém režimu zbavovat spíše energeticky náročných svalů než tuku).

Smoothies mohou nahradit jídlo

Rozmixovaná zelenina a ovoce jsou sice zdravým oživením jídelníčku, ale nahrazovat jimi například oběd či večeři nemusí být tak docela výhodné. Jednak si můžete „rozhodit“ zažívání (vaše tělo si zvykne na kašovitou stravu, a tak mu trávení pevných potravin může dělat potíže – odmění se vám například nadýmáním apod.). Navíc u smoothie hrozí nebezpečí, že svému tělu dopřejete víc ovoce a zeleniny, než je zdrávo. Například tři pomeranče, dvě jablka a dvě červené řepy byste najednou těžko snědli. Nic se zkrátka nesmí přehánět.

Stačí počítat kalorie a tělo hubne

Ano i ne. Snížení energetického příjmu (zvláště pokud jsme jeho doporučenou hodnotu dosud překračovali) je cestou, jak hubnout. Ale ne trvalou… Namísto toho byste se měli soustředit na to, odkud kalorie pocházejí, tedy na poměr proteinů, tuků a sacharidů. A také na svůj energetický výdej. Pokud máte sedavé zaměstnání a nejste právě fanda do sportu, váš energetický příjem bude přece jen jiný než u člověka, který má fyzicky namáhavé zaměstnání a několikrát týdně zaskočí do fitness centra.

Superpotraviny pomohou zhubnout

Jako superpotraviny se označují pochoutky, které našemu tělu prospívají živinami, které obsahují (většinou ve větším množství než jiné potraviny). A ano, měli bychom je na jídelníček zařazovat co nejčastěji. To ovšem neznamená, že jsou zárukou našeho hubnutí! Samy o sobě toho moc nezmohou – pokud si dáte k obědu lososa se zeleninovým salátem a k večeři hamburger z fast foodu zakončený balením chispů, efekt ryby se zeleninou se jaksi vytratí… Zárukou hubnutí je vyvážená a pestrá strava založená na zdravých potravinách, které dodají tělu všechny potřebné živiny.

Zdravá strava je drahá

Zdráháte se změnit svůj jídelníček k lepšímu, protože máte omezený rozpočet? Pak se někdy zkuste rozhlédnout v supermarketu, kolik zdravé potraviny opravdu stojí. Například luštěniny patří rozhodně k nejlevnějším surovinám, které existují. Kupujete je? Zeleninu kupujte sezónní (všimli jste si někdy, kolik stojí třeba mrkev?), to samé platí i o ovoci. Všímejte si, co je právě ve slevách, a když je to možné, nakupujte do zásoby. Nevěřte, že hubnutí si mohou dovolit jen lidé s naditou peněženkou! Jen je třeba vytvořit si plán a ten dodržovat. Možná to bude zpočátku složitější, ale vytrvejte – za chvíli už vám to ani nepřijde. A odměnou vám bude štíhlejší, ale hlavně zdravější tělo!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat