Prostreno.cz

Za únavu si často můžeme sami. Čemu se tedy vyvarovat?

Máte pocit, že spíte dostatečně dlouho, nevykonáváte žádnou fyzicky namáhavou práci, a přesto padáte únavou? Možná za to může některý z vašich zlozvyků.

Za únavou může stát celá řada faktorů, ale docela často si za ni můžeme sami. Zkuste se zamyslet, zda neděláte některou z následujících věcí.

1. Příliš mnoho kofeinu

Je známo, že kofein dokáže člověka postavit na nohy, když je potřeba. A tak řada z nás vypije denně několik šálků kávy nebo sáhne po oblíbeném energetickém nápoji v dobré víře, že tím únavu jednou pro vždy zaženou. Bohužel, opak je pravdou. Pokud to s kofeinem přeženete, dostaví se po čase účinek přesně opačný – budete ještě unavenější než dřív. Takže nepřekračujte přibližně 4 šálky kávy denně (a na energy drinky rovnou zapomeňte) a uvidíte ten rozdíl (musíte být samozřejmě trpěliví, vašemu tělu bude chvíli trvat, než si na snížený přísun kofeinu zvykne).

2. Špatný posed

Máte-li sedavé zaměstnání, teoreticky byste se vůbec neměli cítit zmoženě. Jenže, to bohužel neplatí. Pokud se celý den hrbíte nad klávesnicí, vyčerpáváte své tělo mnohem více – dá mu totiž o něco víc práce jakýkoli pohyb, který učiníte. Takže se pěkně narovnejte a hlídejte si, jak sedíte. Občas nezaškodí se projít po chodbě nebo kanceláři, může vás to osvěžit.

3. Mělké dýchání

Pokud svému mozku nedodáváte dostatek kyslíku, budete pomalejší a unavenější. Když celý den sedíte, nemáte tendenci se nějak zhluboka nadechovat, jako když jste pohybově aktivní. Zkuste si párkrát za den vzpomenout a začněte se soustředit na nasávání vzduchu do plic. Opět je dobré jít se na pár minut projít.

4. Nevhodná strava

O tomhle tématu byly napsány již stohy papíru a množství internetových stránek. Dobře se zamyslete nad svým jídelníčkem – máte v něm dostatek důležitých látek, jako jsou vitamíny, minerály, antioxidanty, bílkoviny, správné tuky a cukry? Neodbýváte se příliš často polotovary a podobnými výrobky? Protože i v tom může ležet příčina vaší únavy.

5. Stres

Žijete-li dlouhodobě ve stresu, na úbytku energie se to rozhodně projeví. Takže popřemýšlejte, zda se netrápíte negativními emocemi příliš dlouho a často a zkuste si najít nějakou antistresovou techniku, která vám pomůže.

Poznámka na závěr: Dlouhodobá únava může být příznakem některých vážných nemocí – pokud nedokážete určit její původ, případně se objevily i jiné zdravotní problémy, raději navštivte lékaře.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat