Prostreno.cz

Jídlo pro podporu mužského zdraví

Zdravým životním stylem bývají z velké části posedlé jen ženy. Ale nad svým jídelníčkem by se měli zamyslet i muži. Co by nemělo chybět v jejich jídelníčku?

Vejce

Představují jeden z nejkvalitnějších zdrojů bílkovin. Navíc obsahují široké spektrum vitaminů, především B12, A a kyselinu listovou, a minerálů. Odborníci vejce doporučují například jako skvělý začátek dne, tedy jako součást snídaně. Dodají potřebnou energii – ať už váš milý pracuje v kanceláři nebo má fyzicky náročnou práci.

Ovesné vločky

Nejsou pro vašeho milého (nebo pro vás) vajíčka nejlepší volbou pro snídani? Pak zkuste ovesné vločky! Jsou zdrojem spousty vitaminů a minerálů, ale také vlákniny. A ta chybí v jídelníčku mnoha mužů. Přitom právě ona dokáže chránit před rakovinou tlustého střeva, v jejímž výskytu se jako Češi řadíme na přední místo v Evropě. Navíc ovesné vločky dokáží spolehlivě zasytit – a když k nim přidáte čerstvé ovoce nebo jogurt, dodáte tělu téměř vše potřebné.

Losos

Nejenže je skvělým zdrojem proteinů, ale navíc obsahuje prospěšné omega-3 mastné kyseliny, a tak pomáhá chránit srdce i mozek. Navíc ho mají většinou rádi i lidé, kteří jinak rybám příliš neholdují. Připravit se dá na spoustu způsobů, můžete ho jíst i syrový (tataráček z lososa je opravdová delikatesa, která jistě zachutná nejednomu mlsnému mužskému jazýčku). Jen vybírejte opravdu kvalitní rybu, která nebude obsahovat těžké kovy.

Avokádo

Obsahuje spoustu důležitých vitaminů, minerálů, antioxidantů, ale také prospěšných tuků, jež by neměly chybět ve stravě ani mužům, ani ženám. Co všechno avokádo dokáže? Podle vědců chrání náš mozek před některými z degenerativních chorob, prospívá srdci a cévám, ale také zraku, a dokonce ho některé výzkumy dávají do souvislosti s prevencí určitých typů rakoviny.

Kokos

Na mysli máme kokos ve všech podobách – čerstvý, sušený, kokosovou vodu, kokosový olej… Ačkoli jsou tyto dobroty spojovány především se ženským zdravím a krásou, prokazatelně prospívají i mužům. Tak například bylo prokázáno, že látky, které tento exotický plod obsahuje, pozitivně ovlivňují náš mozek. A to je rozhodně důvod ho do jídelníčku vašeho muže (a nejen jeho) zařadit!

Mandle

Hledáte náhradu nejrůznějších dobrot, které se dají mlsat namísto nezdravých chipsů nebo sladkostí? Pak jsou mandle dokonalou volbou. Obsahují „hodné“ tuky, vápník, draslík, vitamin B6 a spoustu dalších minerálů a vitaminů. V čem jsou tak prospěšné? Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu (a ruku na srdce, spousta mužů si cholesterol zrovna nehlídá), jsou důležité také v prevenci srdečních chorob a cukrovky. Pro muže (a nejen pro ně), kteří si jinak na zdravý životní styl až tak nepotrpí, jsou ideální pochoutkou.

Tmavá čokoláda

A sladká tečka na závěr. Má váš milý slabost pro sladkosti? Tak mu zkuste nabídnou takovou, která mu prospěje. Ano, čokoládu s vysokým obsahem kakaa. Nejenže mu dodá řadu antioxidantů, ale zlepší mu náladu. A co je také výhoda – díky výrazné chuti tmavé čokolády jí váš milý (a ani vy) nespořádá najednou tolik, jako by tomu bylo u jiných sladkostí. Co víc si přát!

Zdroj: www.eatthis.com, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat