Prostreno.cz

Přírodní lékárnička bez toxické chemie

Bolest hlavy, bolavý zub, žaludeční potíže, pocity svědění a další běžné drobné obtíže, se kterými se často potýkáme, můžeme řešit jednoduše přírodní cestou v pohodlí domova. Jistě doma máte lékárničku, která vše potřebné obsahuje, ale co takhle mít vlastní přírodní lékárnu a zapomenout na všelijaké zaručené chemické koktejly?

Máme pro vás 8 základní položek, které by v takové lékárně neměly chybět.

Gel z aloe vera

Aloe je přírodní antibakteriální činidlo, její účinky jistě znáte. Aloe je vhodná k ošetření spálenin od slunce nebo drobných popálenin, pomáhá při hojení ran a zklidňuje pokožku po bodnutí hmyzem. Zapomeňte na uchovávání listů této květiny a jednoduše si připravte gel, který skladujte rovnou v praktickém kelímku.

Jak na to? Vyřízněte dužinu z velkého tlustého listu aloe a smíchejte ji s 50 ml vlažného kokosového oleje. Dobře promíchejte, studený gel uchovávejte nejlépe v lednici.

Arnikový balzám

Arnika obsahuje protizánětlivé a stimulující vlastnosti, které činí účinnou léčbu bolavých svalů, podvrtnutí, napětí a modřin. Aplikujte balzám na postiženou oblast. Jemně vmasírujte do pokožky. Postup opakujte podle potřeby. Nikdy nepoužívejte arnikový balzám na otevřené rány.

Aktivní uhlí

Aktivní uhlí absorbuje přebytečné kyseliny a plyny, které se hromadí ve vašich střevech a poskytuje rychlou úlevu od zažívacích potíží a nafouklého žaludku. Při obtížích užívejte kapsle s aktivním uhlím až třikrát denně.

Aktivní uhlí je také účinné při odstraňování svědění po „kousnutí“ hmyzem. Jednoduše rozdrťte uhlí a smíchejte s kokosovým olejem (případně jiným olejem), pomocí ubrousku aplikujte na postižené místo a nechte několik minut působit. Za pár minut by mělo být po bolesti.

Heřmánek

Ať už zvolíte heřmánkový krém, čajové sáčky nebo esenciální olej, vše je správně. Heřmánek má mírné sedativní, protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti, které pomáhají léčit řadu problémů.

  • Chcete-li zmírnit trávení, nadýmání, bolest žaludku a další, vypijte šálek heřmánkového čaje.
  • Pro zmírnění podráždění pokožky aplikujte na kůži studené heřmánkové čajové sáčky. Můžete také použít heřmánkový krém.
  • Chcete-li léčit bolesti hlavy nebo snížit napětí a stres, aplikujte heřmánkový olej na spánky.
  • Pro uklidnění podrážděné pokožky aplikujte na dané místo heřmánkový olej či krém.

Hřebíčkový olej

Hřebíček je jedním z nejlepších léků na bolestivé zuby a dásně. Má antiseptické, protizánětlivé, analgetické a antibakteriální vlastnosti. Tato skvělá kombinace dokáže velmi účinně zmírnit bolest v ústní dutině a navíc působí i preventivně. Chcete-li zmírnit bolest zubů, jednoduše namočte malý vatový tamponek do hřebíčkového oleje a aplikujte na bolavé místo. Nechte působit co nejdéle.

Hřebíčkový olej také působí jako přírodní repelent proti otravnému hmyzu. Jednoduše můžete olej zředit vodu, nalít do lahvičky s rozprašovačem a hurá do přírody.

Levandulový olej

Levandule má vynikající antiseptické a protizánětlivé vlastnosti. Olej může být aplikován lokálně zcela na vše, od popálenin přes modřiny a puchýře až po kousnutí hmyzem nebo bodnutí.

Dále působí jako tišící prostředek na bolest hlavy. Stačí jednoduše pokapat polštářek nebo kapesník a příjemnou vůni inhalovat.

Jedlá soda

Jedlá soda je neuvěřitelně všestranná záležitost a neměla by chybět ani v domácí přírodní lékárničce. Pomáhá působit nejen proti jedu po štípnutí hmyzem, funguje i jako alkalizační činidlo, které poskytuje okamžitou úlevu od zažívacích potíží a pálení žáhy. Jednoduše rozmíchejte 1 lžičku jedlé sody ve sklenici vody a vypijte, za pár minut pálení žáhy ustoupí.

Jablečný ocet

Ocet můžete aplikovat na svědivou pokožku. Vnitřně působí jako antimikrobiální látka k boji proti různým druhům infekcí. Navíc díky svým alkalizačním vlastnostem pomáhá uklidnit žaludek a zklidňuje bolesti hlavy. Pro vnitřní užití rozmíchejte 2 čajové lžičky jablečného octa ve sklenici vody a pijte při obtížích.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat