Prostreno.cz

Olej místo ústní vody bělí zuby

Zřejmě nejste jediní, komu při pouhé představě naskakuje husí kůže. Jenže pozor, tato činnost prodlužuje život a ještě bělí zuby! Napadlo by vás někdy používat olej jako ústní vodu?

Že jste výraz oil pulling nikdy neslyšeli? Možná proto, že tato tradiční ájurvédská technika přišla do módy teprve nedávno. Termín by se dal volně přeložit jako převalování a držení oleje v ústech, což má na tělo nesmírně blahodárný vliv. Alespoň podle starých indických léčitelů, kteří mají tuto proceduru na svědomí. Co že to s vámi přesně udělá?

Zázrak, co nelze přehlížet

Oil pulling dodává energii, detoxikuje organismus, reguluje hladinu hormonů, pomáhá od bolestí hlavy a čistí pokožku. Už to samo o sobě nezní vůbec špatně, ovšem tato zvláštní terapie prý dokáže ještě uzdravit zkažené zuby a zároveň je vybělit. Také léčí ekzémy, artritidu, různé záněty, onemocnění srdce i chronické infekce. A všechno, co je potřeba, je pár minut času a trocha toho oleje. Jaký je vhodný?

Pozor, začínáme

Podle původního popisu se kvalitní, za studena lisovaný a ideálně ze semínek pocházející olej převaluje v dutině ústní a poté se tam „drží“. Nejlépe dvakrát denně (ráno i večer) po dobu 15-20 minut, poté se celý obsah vyplivne. Tradiční indické léčitelství doporučuje produkt sezamový, nicméně dá se použít i slunečnicový, kokosový nebo olivový.

Co se děje potom?

Olej na sebe naváže všechny škodlivé toxiny, které se během dne nashromáždí v dutině ústní, a proto je nutné s ním „pohybovat“ mezi zuby i pod jazykem. Zkrátka ho prostě nenechat ležet ladem, což by bylo vlastně k ničemu. Jakmile se tekutina vyplivne, přichází na řadu čištění zubů, aby se zbytky toxinů dostaly bezpečně mimo váš dosah. Pochybujete, že to funguje?

Jak to vidí odborníci?

Výsledky několika studií naznačují, že olej vytvoří na zubech ochrannou vrstvu, která zabrání usazování plaku. Také stimuluje tvorbu slin zachycující odpadní látky. Tím docílíte pozastavení či úplné zastavení parodontózy a okamžitého bělicího efektu, za který by se nemusely stydět ani hollywoodské hvězdy. Nutno dodat, že pravá síla této techniky se prokáže až za delší dobu, takže když vydržíte, můžete se těšit na ty nejlepší výsledky.

Důkladnost se vyplácí

Při dlouhodobém a hlavně pravidelném praktikování se začíná sklízet ovoce v důsledku celkové detoxikace. Posílí se imunitní systém, ustálí zažívání a pokožka vypadá mladistvější. Celkově se zlepší nejen stav chrupu, ale i celého těla, o psychice nemluvě. To vám prý jednoznačně zaručí pár let navíc! Tak co vy na to? Dnes večer proběhne premiéra?

Zdroj: webmd.com, názory autora






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat