Prostreno.cz

Příčiny vrásek, které nemají co dělat se stárnutím

Většinou spíte na břiše, žijete na rušné ulici uprostřed města, jste často ve stresu a milujete sladkosti všeho druhu? To je přímo vražedná kombinace, která vám ničí mladistvou vizáž!

Všichni asi znají někoho, kdo vypadá o deset let mladší, než je jeho skutečný věk. Stejně tak i člověka, jehož kůže vypadá o mnoho starší, než by měla. Myslíte, že jen rok narození a genetika hrají důležitou roli v tom, kolik vrásek se na obličeji objeví? Co vás nemá! Existují i další faktory, které nechtěným projevům stárnutí hrají do karet. Například…

Nadměrná konzumace cukru

Cukr obvykle bývá spojován s nárůstem tělesné hmotnosti, zvýšeným rizikem demence i poškození mozku. Jenže to nejsou všechny temné stránky rafinovaného nepřítele. Strava s vysokým obsahem „bílého zla“ vede k rychlejšímu stárnutí. Potvrdily to výsledky britské (dermatologické) studie, které odhalily, že cukr poškozuje kolagen a elastin - proteiny odpovídající za mladistvou a pružnou pokožku. Takže ze sladkého nekoukají jen kila navíc, ale i vrásky!

Poloha spánku

Spánek na břiše dokáže napáchat opravdovou „kosmetickou spoušť“. Mačkání obličeje, natahování kůže, k tomu ještě vlhkost následkem pocení, to jde tvorbě vrásek vyloženě na ruku. Proto dermatologové doporučují ležet raději na břiše a hlavně investovat do hedvábného povlečení, které vlhkost odvádí. Sice se asi plácnete přes kapsu, ale když to jinak nejde…

Životní prostředí

Pokud žijete ve městě a pod okny bytu se vám vesele prohánějí automobily, s jejichž výfukovými plyny se dostanete do styku při každém větrání, měli byste zbystřit. Přesně tohle výrazně zvyšuje pravděpodobnost vývoje stařeckých skvrn a vrásek.

Prokázaly to závěry studie z roku 2010, publikované v odborném časopise Journal of Investigative Dermatology. Jste v šoku? Výzkumníci naštěstí poskytli i návod, jak se proti útokům dopravního znečistění bránit - konzumace potravin s vysokým obsahem antioxidantů je prý ta nejlepší zbraň. Nepodceňujte tedy přísun listové zeleniny a ryb, zejména makrely a lososa.

Stres

Ačkoli se zdá, že za vrásky může jen hormon kortizol, který se ve stresových situacích produkuje a uvolňuje o sto šest, není jediným viníkem. Nejenže chronický stres způsobuje různé záněty, ale rozumí si také s nespavostí. Kvůli ní se tělo i pokožka nemohou řádně regenerovat, což se časem na vzhledu pořádně projeví. A rozhodně ne v dobrém slova smyslu!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat