Prostreno.cz

Preventivní opatření proti klíšťatům

Klíšťata patří sice mezi drobné, avšak velmi nebezpečné parazity. Sluníčko už občas pěkně hřeje, tráva je na vzestupu a klíšťatům se začíná zase hojně dařit. K jejich nevýhodám patří, že se dají snadno přehlédnout, proto je v boji s nimi nejdůležitější prevence. Máme pro vás několik tipů, jak snadno předejít ošklivé infekci.

Klíšťata sama osobě vypadají neškodně, ale jsou to přenašeči řady infekčních chorob, například lymské boreliózy a klíšťové encefalitidy. Nezapomínejte na preventivní opatření a snažte se setkání s klíštětem co nejvíce eliminovat. Stačí dodržovat tato jednoduchá pravidla.

Vyhněte se hustě zalesněným plochám

Rozhodně vám nebráníme v procházkách přírodou, ale vyhněte se prodíráním roští, tam to klíšťaty jen kvete. Vyhýbejte se také hustě zalesněným plochám, houští a vysoké trávě.

Dobře se oblečte

Šortky a tričko s krátkým rukávem sice k jaru a létu patří, ale není to zrovna vhodné oblečení, pokud vyrážíte do lesa. Jestliže víte, že se chystáte na procházku lesem či půjdete vysokou trávou, oblečte si nejlépe dlouhé kalhoty a tričko s dlouhým rukávem. Oblečení může být ze slabého prodyšného materiálu, ale mělo by zahalovat co nejvíce pokožky.

Nezapomínejte na repelent

V našem dětství rozhodně nebyl repelent oblíbenou záležitostí, ale dnešní přípravky jsou už opravdu někde jinde. Zapomeňte na ten šílený odér starých repelentů, ty dnešní voní o dost lépe, jsou účinnější a rozhodně se investice do nich vyplatí.

Zkontrolujte zahradu

Klíšťata se nevyhýbají ani vaší zahrádce u domu - i tam můžete snadno chytit tohoto nezvaného příživníka. Pokud chcete alespoň co nejvíce riziko omezit, udržujte zahradu stále čistou, pravidelně odklízejte listí, nenechávejte na zahradě žádné hromádky trávy ani větviček. Trávu držte pěkně zkrátka a jen tak si na vás paraziti nepřijdou.

Pečlivě se prohlížejte

Pokud se pohybujete v přírodě, po každém příchodu domů se pečlivě prohlédněte. Jestliže se klíště již zakouslo, čím dříve ho vyndáte, tím lépe. Nezapomeňte prohlédnou i své čtyřnohé miláčky. Klíšťata lezou delší dobu jen po srsti, trvá to déle, než se proderou přes všechny ty chlupy, takže si můžete klíště přinést domů a z vašeho miláčka ho snadno chytit.

Po příchodu domů se osprchujte

Vždy, když přijdete domů z lesa, ale i jen z procházky po louce, běžte se co nejdřív osprchovat. Klíšťata často cestují po pokožce i několik hodin před přichycením. Teplou vodou můžete ještě klíště ze sebe zavčas dostat.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat