Prostreno.cz

Rady odborníků na výživu při hubnutí

Jak si snahu o shození pár kilogramů co nejvíce usnadnit? Zkuste některý z následujících tipů expertů na zdravou výživu a hubnutí.

Chytrý předkrm

Když se chystáte na oběd nebo večeři, zkuste jednou obrátit pořadí chodů a začněte zeleninovým salátem. Anebo se držte tradičního postupu a jako první chod si dopřejte polévku – krémovou zeleninovou. Alespoň to je rada Barbary Rolls z pensylvánské univerzity, autorky řady knih o výživě. Nízkokalorický předkrm vás totiž zasytí, takže hlavního chodu, který je obvykle energeticky bohatší, nesníte tolik. Budete najedení, ale váš kalorický příjem bude nižší než obvykle.

Zdravě tučná svačinka

Dietolog a lékař Michael Rozin je přesvědčen, že vám s hubnutím pomůže, sníte-li asi 10 minut před každým jídlem trochu „zdravého“ tuku (jeho energetická hodnota by neměla přesáhnout 70 kalorií) například v podobě hrstičky oříšků, dvou plátků avokáda nebo lžíce arašídového másla. Díky tomu totiž dojde k aktivaci hormonu ghrelinu, který vašemu organismu dává vědět, zda je nasycený, a vy toho pak už nesníte tolik.

Tříhodinové pravidlo

Podle Jorge Cruiseho je pro zhubnutí klíčové udržovat metabolismus neustále aktivní. A toho dosáhneme tehdy, když budeme každé tři hodiny jíst, respektive mezi tři hlavní jídla denně vsuneme vždy po třech hodinách lehkou svačinku. Řada odborníků sice tříhodinové pravidlo zas tak moc neprosazuje, ale všichni se shodnou, že jíst menší porce často a pravidelně je jedním z nejefektivnějších způsobů hubnutí.

Pozor na nápoje

Lidé si při snahách o zhubnutí dávají velký pozor na to, co jedí, ale občas zapomínají na to, co pijí. A tak se může stát, že si dají nízkokalorický oběd, ale v jediné sklenici pití svému organismu dopřejí obrovské množství kalorií, s nimiž už nepočítali. Výrobci nápojů sice nabízejí spoustu nízkokalorických alternativ našich oblíbených moků, ale jak upozorňuje nutriční poradce Richard Mattes z Purdue University, existuje několik výzkumů, jež prokázaly, že lidé, kteří pijí light verze nápojů, mají tendenci sníst mnohem více jídla. Proto je podle něho pro hubnutí nejlepším přítelem obyčejná voda.

Vybírejte si společnost

Jak upozorňuje kanadský nutriční specialista Peter Herman, kolik toho sníte, ovlivňují i vaši přátelé. Pokud jíte ve společnosti více lidí, kteří se v konzumaci zrovna nijak neomezují, budete mít i vy tendenci sníst toho více. Proto se musíte vždycky soustředit, co jíte, a hlavně kolik toho sníte. Když se dobře bavíte s přáteli, je to sice o něco těžší, ale alespoň si nenabouráte hubnoucí plán.

Buďte ranní ptáče

Elisabetta Politi z Dukeovy univerzity svým klientům radí, aby většinu svého kalorického příjmu směřovali na začátek dne, tedy ráno a dopoledne. Řada „dietářů“ dodá svému tělu první významnější porci kilojoulů až okolo oběda, jenže pak mají večer hlad. Proto doporučuje začít s kaloriemi již ráno – výzkumy totiž ukázaly, že dopřejeme-li si vydatnou snídani, nebudeme mít hlad ani ve večerních hodinách (tedy za předpokladu, že nebudeme celý den hladovět).

Vychoďte kilogramy

Pořiďte si pedometr (tedy malý přístroj na měření kroků) a začněte chodit. Tak to je rada odborníka na obezitu Jamese Hilla z coloradské univerzity. Abyste se zbavili přebytečných kilogramů, měli byste ujít 10 tisíc kroků denně. Samozřejmě po vás nikdo nechce, abyste se jen tak bez tréninku vydali z ničeho nic na takovou túru – začněte hezky zvolna, aby si vaše tělo nové aktivitě přivyklo. První týden choďte denně asi 2 tisíce kroků (přibližně 15 minut chůze) a každý další týden přidejte 500 kroků (asi 5 minut). Celou vzdálenost ani nemusíte odchodit najednou, klidně si ji rozložte během dne (jděte se projít během přestávky na oběd, dojděte domů z práce jednu nebo dvě stanice pěšky, procházejte se, když telefonujete mobilním telefonem…).
 





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat