Prostreno.cz

Léto na talíři: Nejlepší potraviny, které vás zchladí

Léto se většinou promítá na naší stravě kladně. Všude kolem nás je plno ovoce, zeleniny a naše chutě se většinou ubírají tímto směrem. V horkých dnech, ale všichni prahneme po jednom a to je osvěžení. Víte, které potraviny jsou plné vody a přinášejí příjemné ochlazení?

Máme pro vás seznam těch nejlepších potravin, které budou vaše tělo hydratovat, a navíc si na nich pochutnáte.

Meloun

Meloun si právem zaslouží první místo, vždyť je to nejoblíbenější letní osvěžení. Meloun obsahuje přibližně 92 % vody, tím naše tělo udržuje hydratované hlavně v parných dnech. Dále poskytuje tělu dostatek antioxidantů, vitaminu A a C a lykopenu, které pomáhají snižovat riziko diabetu, kardiovaskulárních chorob, rakoviny a vysokého krevního tlaku. Jako svačinka má meloun prostě jedničku s hvězdičkou.

Okurka

Další zeleninou s vysokým podílem vody je okurka, našemu tělu přináší hydrataci a osvěžení. Obsahuje enzym zvaný erepsin, který přispívá ke zdravému trávení. Navíc, okurky obsahují vitamin C, který pomáhá chránit pokožku před ultrafialovými (UV) slunečními paprsky a zabraňuje tvorbě vrásek a dalším poškozením od slunce.

Cuketa

V létě bychom také měli využít přísun čerstvých mladých cuket. Nejlepší jsou samozřejmě ty ze zahrádky, ale na ty si ještě chvilku počkáme, takže hurá do obchodu. Cukety jsou skvělým zdrojem vitaminů A, B a C. Navíc obsahují vitamin K, cholin, zinek, vlákninu, fosfor, draslík a hořčík, stejně jako omega-3 mastné kyseliny. Mladé cukety jsou vhodné do salátů, nebo zdravou alternativou na grilování.

Řecký jogurt

Řecký jogurt je v létě příjemně osvěžující. Spolu s dávkou bílkovin a vápníkem obsahuje řecký jogurt prospěšná probiotika, která udržují váš trávicí systém v kondici. Zároveň posilují imunitu a zabraňují kvasinkovým infekcím.

Podmáslí

U mléčných výrobků ještě chvilku zůstaneme, dalším vynikajícím „ochlazovačem“ je podmáslí. Vypít sklenku podmáslí na konci dlouhého dne, je skvělý způsob jak dodat tělu chybějící vodu a doplnit energii. Pomáhá také zklidnit žaludek po pikantním jídle a pomáhá při trávení. Může vám také pomoci při nadměrném pocení, únava, svalových křečí, nevolnosti a bolesti hlavy.

Mango

A hurá na ovoce! Uklidňující a chladicí efekt manga vás udrží v pohodě i v horkých letních dnech. Navíc mango je bohaté na vitaminy A, C a E, které jsou nezbytné pro naše zdraví.

Limetka

Léto je samozřejmě období citrusů a mezi ty nejvhodnější patří limetka. Spolu s vodou vám limetka rychle dodá elektrolyty, které jste během dne vypotili. Je také vynikajícím zdrojem vitaminu C, mědi a železa. Pomáhá při trávení a hlavně kromě toho také zabraňuje hyperpigmentaci pokožky.

Kokosová voda

U exotiky ještě zůstaneme, kokosová voda je v dnešní době stále více populární a je dostupná skoro v každém obchodě. Kokosová voda patří hned po vodě, mezi nejčistší tekutiny. Tento přírodní osvěžující nápoj je nabitý jednoduchými cukry, elektrolyty a minerály, které pomáhají hydratovat tělo v horkých dnech. Navíc může pomoci při snižování hmotnosti, protože má nízký obsah tuku a cholesterolu. Snižuje chuť jídla a dodává pocit sytosti.

Rajčata

A zpět na naše zahrádky. Co takhle rajčata? Průměrné rajče obsahuje až 96 % vody, navíc jsou plné lykopenu, který má silné antioxidační vlastnosti, které chrání pokožku před škodlivými ultrafialovými paprsky. Dalšími důležitými živinami v rajčatech jsou draslík, vláknina, mangan, hořčík, niacin a vitaminy B6, C, A, K a E.

Kukuřice

Na závěr vás možná překvapíme kukuřicí. Šálek vařené kukuřice obsahuje hned dva silné antioxidanty známé jako lutein a zeaxantin. Kukuřice pomáhá chránit pokožku před škodlivými ultrafialovými paprsky. Tyto antioxidanty rovněž snižují riziko vzniku makulární degenerace související s věkem.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat