Prostreno.cz

Borůvky a jejich vliv na naše zdraví

Ještě jste letos nebyli na borůvkách? Chyba! Nejsou to jenom chuťově skvělé fialové bobule, ale i velmi cenný zdravotní doping! Sedmkrát ano pro čučoriedky. Použijte je i na pleť!

Přírodní medicína již dlouho tvrdí, že tyto lesní dobroty poskytují dlouhodobý zdravotní přínos, který daleko přesahuje jejich velikost. Jsou totiž bohaté na vitamin C, vitamin K, mangan a další antioxidanty, takže patří do skupiny nejvýživnějších potravin na světě. Vždyť pouhý jeden šálek vám dodá tyto živiny: resveratrol, kyselinu gallovou, lutein, zeaxanthin, vitamíny K a C, dále mangan a vlákninu. Co to znamená v překladu? Že čím víc borůvek, tím lépe! Tohle všechno umějí…

Bojují proti stárnutí

Nejenže jsou borůvky bohaté na antioxidanty jako celek, ale jsou bohaté i na rostlinné flavonoidy proanthokyanidiny, o nichž se mluví v souvislosti s několika studiemi na zvířatech. Podle vědců zpomalují stárnutí a okamžitě působí proti různým druhům zánětů.

Posilují mozek

Vzhledem k tomu, že borůvky obsahují takové množství fenolů, zejména kyseliny gallové, znamená to, že mohou doslova chránit mozek před degenerací, neurotoxicitou a oxidačním stresem. Některé další potraviny s vysokým obsahem kyseliny gallové jistě také milujete. Jsou to ostružiny, kešu, lískové oříšky, mango, švestky, jahody, zelený čaj či červené víno.

Působí proti rakovině

Klinické studie dokonce uvádějí, že na rozdíl od radiačních a chemoterapeutických strategií mohou potraviny bohaté na kyselinu gallovou zabíjet rakovinu bez poškození zdravých buněk!

Například Magazín biochemické a molekulární toxikologie publikoval studii hodnotící protinádorové účinky. Ukázalo se, že borůvky a kyselina gallová velmi pozitivně působí na rakovinu prsu.

Podporují trávení

Již pár hrstí borůvek denně pomáhá regulovat gastrointestinální stopy. Aspoň tak to uvádí Vědecká univerzita v Maine, podle níž borůvky mění rovnováhu střevní mikroflóry a podporují růst dobrých bakterií (probiotik) v tlustém střevě. Není to paráda?

Udržují srdce zdravé

Odborný magazín s názvem Oběh publikoval studii, která ukazuje, že konzumace borůvek společně s jahodami chrání srdce. Ve skutečnosti tato dvojka snižuje riziko srdečního záchvatu až o 33 procent. To vyplynulo z výzkumu, jehož se zúčastnilo 93 tisíc žen ve věku 25 až 42 let.

Zbavují akné

Borůvka je vhodná nejen na talíř. Široké spektrum vitaminů a minerálů pomáhá obnovit hormonální rovnováhu, která působí proti akné. Jedná se tedy o skvělý domácí lék na pupínky! Navíc resveratrol v nich obsažený snižuje poškození způsobené slunečním zářením. Tak už je přimíchejte třeba do jogurtu a napravte škody.

Jsou skvělé na hubnutí

Nízký obsah kalorií, nízký glykemický index a vysoký obsah vlákniny. Americká nezisková organizace Mayo Clinic doporučuje jíst borůvky během redukčního režimu. (Protože jsou potraviny s nízkým glykemickým indexem absorbovány pomaleji, zůstávají v trávicím traktu déle. Proto jsou tyto potraviny někdy nazývány pomalými sacharidy.) Pokud si je dáte, nebudete mít hlad a prodloužíte si pocit sytosti. Takže, jdete dnes do lesa?

V případě kladné odpovědi myslete na to, že všechno důležité vám bude k dispozici pouze tehdy, když budete borůvky konzumovat v jejich čerstvé, přirozené formě.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat