Prostreno.cz

Přísun bílkovin ve vyšším věku zajistí sílu a lepší pohyblivost

Síla a svalová hmota s věkem postupně ubývají. Bývá tomu také proto, že lidé s postupujícími roky méně posilují a také méně konzumují bílkoviny. Ale právě strava bohatá na proteiny může být řešením pro pevné svaly a lepší pohyblivost i ve stáří. Podle kanadských vědců by senioři měli jíst minimálně tři jídla denně bohatá na bílkoviny.

U starších lidí už odbourávání ve svalech vázaných bílkovin probíhá rychleji než jejich syntéza. Ale právě dostatečná konzumace – ke každému hlavnímu jídlu aspoň porce bílkovin – může tuto bilanci zmírnit.

„Jedno vejce či lžíce arašídového másla u každého pokrmu můžou být dostatečným zvýšením příjmu bílkovin u starších osob,“ tvrdí vědci z McGillovy univerzity v Montrealu.

Bílkoviny můžou být jak živočišného, tak rostlinného původu.

„Konzumace bílkovin během dne se jeví jako účinná metoda, jak prodloužit pozitivní proteinovou bilanci do vyššího věku. Je lepší jíst bílkoviny u každého jídla než pouze večer ve větším množství,“ tvrdí doktorka Lona Sandon z University of Texas Southwestern.

Bílkoviny v zelenině? Stačí vědět, kde hledat

Většina lidí má bílkoviyn spojené především s potravinami živočišného původu – s masem, vejci, sýry... Napadlo by vás ale, že kvalitní proteiny může vaše tělo získat i ze zeleniny? V těchto druzích jich najdete nejvíc!

Brokolice

V jedné porci o přibližně 150 gramech najdete až 4 gramy kvalitních proteinů. Kromě toho patří brokolice k vůbec nejzdravějším pochoutkám (tzv. superpotravinám), takže by na vašem talíři neměla chybět – ať už jako hvězda pokrmu nebo příloha.

Mrkev

Také mrkev vám poskytne bílkoviny, v jedné porci okolo 1 gramu. A navíc v ní získáte skvělý zdroj vitaminu A.

Rajčata

Ačkoli se stále vedou spory, zda vlastně nepatří mezi ovoce, na náš seznam díky obsahu bílkovin patří. 1 velké rajče vám jich poskytne kolem 1 gramu. A kromě toho získáte i řadu antioxidantů, které hrají důležitou roli v prevenci řady závažných onemocnění.

Kapusta

Tahle zelenina našich babiček patří rovněž k těm nejzdravějším. V jediné porci najdete až 2 gramy bílkovin, a navíc spoustu důležitých antioxidantů. Mimochodem, tahle zelenina se hodí například i do smoothie.

Růžičková kapusta

Možná na ni nemáte ze školky, kde plavala rozvařená a hořká v polévce, ty nejlepší vzpomínky, ale dejte jí šanci! Při správné úpravě totiž chutná naprosto dokonale. A navíc vám poskytne až 3 gramy bílkovin v jedné porci (asi šálek).

Špenát

V porci, která představuje okolo 30 gramů syrového špenátu, je obsaženo okolo 1 gramu bílkovin.

Cuketa

V téhle zelenině najdete na porci asi 2 gramy proteinů. Navíc se jedná o velmi univerzální zeleninu, které můžete dodat jakoukoli chuť chcete.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat