Prostreno.cz

Jídelníček přesycený solí zvyšuje riziko selhání srdce

Vysoký příjem soli je všeobecným problém světové populace. Stojí za vznikem hypertenze, je rizikovým faktorem pro onemocnění koronárních cév srdce a způsobuje mrtvici. Tento závěr potvrzují vědci z Finska, kteří vystoupili na sympoziu Evropské kardiologické společnosti v Barceloně. Podle nich nadměrný příjem soli zvyšuje riziko mrtvice a selhání srdce dvojnásobně.

Vyplývá to z dvanáctiletého sledování několika tisíc osob. Podle současných doporučení Světové zdravotnické organizace by dospělý člověk neměl přesáhnout konzumaci pěti až šesti gramů soli denně. Ale většina lidí na západě zkonzumuje mnohem více a mnozí i dvojnásobek.

„Srdce nemá rádo sůl. Vysoký příjem soli výrazně zvyšuje riziko selhání srdce. Riziko srdečního selhání související s příjmem soli je nezávislé na tlaku krve,“ tvrdí profesor Pekka Jousilahti z finského Národního institutu zdraví a péče.

Solíme moc?

Ačkoli lékaři stanovili vhodnou denní dávku soli pro člověka, jen málokdo z nás si bude bílé krystalky pečlivě odměřovat. A tak mnozí ani netuší, že solí až moc (a upřímně, to děláme prakticky všichni). Přitom lidské tělo vysílá spoustu varovných signálů. Které jsou ty nejčastější?

Bolí nás hlava

Potýkáte se často s bolestí hlavy? Možná za to může vaše láska například k chipsům či uzeninám. Jako by tyto a podobné potraviny nebyly nezdravé už samy o sobě, ještě jsou plné soli. Britští vědci prokázali, že lidé, kteří překračují doporučenou denní dávku soli, trpí bolestmi hlavy až třikrát častěji než ti, kteří ji dodržují. A to už rozhodně není náhoda! Navíc existuje spojitost mezi bolestmi hlavy a vysokým krevním tlakem. A ten, jak už jsme říkali v úvodu, je nejčastější nemocí, za kterou může vysoký příjem soli stát.

Máme sucho v ústech

Říká se, že po slaných pokrmech má člověk žízeň. To je sice pravda, ale jak stárneme, klesá naše schopnost opravdu akutní žízeň cítit (když už jsme žízniví, obvykle je to jasná známka dehydratace). A tak se může stát, že se sice žíznivě necítíme, ale naše tělo začíná s dehydratací kvůli soli bojovat. Může proto vyslat rychlý signál v podobě sucha v ústech – zkrátka se snaží požádat o trochu (tedy o trochu víc) vody.

Nemůžeme sundat prstýnky

Kvůli soli zadržuje naše tělo vodu, a tak dochází k nejrůznějším otokům. Velmi často se stává, že nemůžeme navléct či sundat prstýnek. To není tím, že jsme přibrali, ale tím, že se naše prstíky proměnily ve válečky kvůli vodě, respektive soli.

Neustále odbíháme na toaletu

Myslíte, že jen nadměrný přísun tekutin stojí za tím, že se nám chce tak často „na malou“? Kdepak! Když budete konzumovat příliš slané pokrmy, budete na toaletu odbíhat zrovna tak často. Jak to? Sůl je pro vaše ledviny vážným nepřítelem, musejí kvůli ní pracovat víc než jindy, a tak máte neustále potřebu močit.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat