Prostreno.cz

Bolest prsou před menstruací

Znáte důvod, proč vás bolí prsa – před menstruací? Vyzrajte na všechny nástrahy PMS a zajistěte si klid a komfort. Co všechno vás spasí?

Můžete poděkovat hormonům. Hrozící výskyt estrogenu těsně před ovulací způsobuje zvětšení prsních kanálků, zatímco vrchol progesteronové hladiny během týdne před vaším obdobím stimuluje růst mléčných žláz. Ve výsledu se jedná o cyklickou bolestivost prsou, bolesti břicha nebo otoky, které často ruku v ruce jdou s premenstruačním obdobím. Taky to každý měsíc znáte? Tak to se vám budou hodit následující doporučení.

Podprsenka i strava

Zatímco většina žen pociťuje citlivost v horní, vnější části obou prsou, můžete to mít jinak. Diskomfort se objevuje dokonce i v oblasti podpaží (kde některé ženy mají malé množství prsní tkáně). Chcete-li tuto bolest zmírnit, zkuste nosit pohodlnou podpůrnou podprsenku, užívejte léky proti bolesti a pravidelně cvičte. Lékaři v této souvislosti zvlášť doporučují posilování zad.

Možná vám pomůže, když omezíte kofein, sůl a mastné potraviny, a to zhruba dva týdny před plánovanou menstruací. Osvědčuje se nízkokalorická dieta, takže nic tučného a ani sladkého! Zároveň se doporučuje popíjení měsíčkového či kontryhelového čaje, někdo zase nedá dopustit na olej z pupalky dvouleté, který se užívá vnitřně po lžičkách nebo ve formě kapslí.

Pomoc z přírody

Pnutí v prsou ovlivňuje i červený jetel, jež obsahuje fytoestrogeny. Jeho nevýhodou však je, že jeho dávkování by měl upravit lékař – a není vhodné jej užívat dlouhodobě. Umí totiž vyvolat závratě a způsobit potrat. (Čaj stojí okolo 30 korun, 90 kapslí vyjde zhruba na pětistovku.)

Můžete také požádat svého lékaře o předepsání hořčíku, vitaminů B6, vitaminu E a různých jiných doplňků stravy. Často se stává, že gynekolog jako řešení navrhne i hormonální antikoncepci, která v některých případech potíže zmírní. Je to však individuální. A nutno říct, že k této možnosti se mnohé ženy nepřiklání.

V každém případě, pokud se bolestivé stavy zhoršují, nebo trvají příliš dlouho, určitě navštivte svého lékaře. To platí i tehdy, když si na jednom z ňader nahmatáte uzlík, či pokud z bradavky teče výtok. V takovém případě na nic nečekejte.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat