Prostreno.cz

Zařaďte do jídelníčku potraviny s protizánětlivým účinkem

Stále více vědeckých studií potvrzuje, že za řadou problémů našeho těla stojí záněty, které probíhají v organismu. Přitom v boji s nimi dokáže pomoci i naše výživa. Které dobroty zařadit na talíř?

Záněty v důsledku nedostatečné nebo nevhodné výživy mohou stát za vašimi potížemi se zažíváním, s nadýmáním, za bolestmi hlavy, problémy se spánkem, bolavými klouby a podle některých výzkumů i za srdečními obtížemi či některými druhy nádorových onemocnění. Jaké jídla proto v rámci prevence nevynechávat?

Okurka

Ano, obyčejná okurka je vlastně malým zázrakem z vaší lednice. Obsahuje totiž hořčík a draslík, ale také fytonutrienty aktivující v těle protizánětlivé enzymy, vitamin C, betakaroten a mangan. Všechny tyto živiny bojují proti zánětlivým procesům, tak toho využijte. Dobrý zpráva navíc? Okurky většinou patří k nejlevnějším druhům zeleniny!

Kurkuma

V posledních letech se stala hitem a zastánci zdravé výživy ji skloňují snad v každé větě. Aby ne. Její největší silou je látka kurkumin, která ovlivňuje hladinu cukru v krvi a působí protizánětlivě. I proto je tohle koření předmětem řady výzkumů, při nichž se hledá jeho možná role v prevenci, ale i léčbě nejrůznějších závažných onemocnění.

Losos

Společně například s makrelou či sardinkami je losos bohatý na omega-3 mastné kyseliny, jež patří mezi nejsilnější bojovníky se zánětlivými procesy. Kromě toho ovšem obsahuje maso z těchto (a dalších) ryb proteiny, jež podporují v těle tvorbu kolagenu. Kombinace těchto protein a omega-3 kyselin představuje mocnou zbraň v prevenci zánětů kloubů.

Zelený čaj

Je o něm všeobecně známo, že patří mezi velmi silné antioxidanty a právě to z něj – společně s protizánětlivými účinky – tvoří hrdého zástupce takzvaných superpotravin. Však i zelený čaj je stále v hledáčku vědců, kteří zkoumají, jak by se jeho pozitivní účinky na lidský organismus daly dále využít.

Červená řepa

Zelenina, která se pomalu zase vrací na své výsluní, obsahuje dva zásadní antioxidanty s protizánětlivými účinky – betanin a vulgaxantin. Kromě toho v ní najdete polyfenoly, jež přispívají k detoxikaci organismu. Tak konečně zapomeňte na nakládanou řepu ze školky a dejte této červené zelenině šanci třeba v carpacciu nebo dortu!

Borůvky

Také tyto drobné plody s nezaměnitelnou barvou patří právem mezi vyzdvihované superpotraviny. Obsahují spoustu antioxidantů a dalších živin, které podporují zdraví lidského organismu. Mimo jiné právě tím, že působí protizánětlivě. Tak jen co budou mít zase sezónu, pěkně vyrazte jako za dětských let s bandaskou do lesa!

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/13-anti-inflammatory-foods, https://www.verywellhealth.com/anti-inflammatory-diet-88752






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat