Prostreno.cz

Zdravá snídaně za pár minut. Hrajte si a kombinujte

Snídaně je právem nejdůležitější jídlo dne, náš organismus má po ránu velké nároky, potřebuje rychle dodat energii a nastartovat celý metabolický systém. I malá změna životního stylu ve formě pravidelného zdravého snídání, může přispět k pozvolnému úbytku hmotnosti a nastartování metabolismu na celý den.

Nejčastější výmluvou proč nesnídáme! je čas, ale je spoustu možností, které zaberou jen pár minut případně si je můžete připravit den předem. Tak konec výmluv a začněte snídat vydatně, zdravě a chutně. Máme pro vás několik surovin, které můžete libovolně kombinovat a vytvářet tak nespočet snídaňových variací.

Ovoce

Každá snídaně by měla obsahovat nějaké to ovoce, vybírejte podle své chuti, nemá smysl nutit se do ovoce, co nemáte rádi. Ovoce dodá tělu vlákninu, vitaminy a důležité minerály. Dobrá je hlavně pestrost, určitě nemáte rádi jen jeden druh ovoce, vyberte si jich hned několik a kombinujte je podle chuti. Mezi nejvyhledávanější ovoce patří jablka, citrusy a banány, skvělou volbou jsou také všelijaké „bobulky“ například borůvky, maliny, rybíz či hroznové víno.

Ovesné vločky

Další klasikou jsou ovesné vločky, nemusíte utrácet za drahé snídaňové cereálie, stačí sáček obyčejných vloček, které si nechte přes noc nabobtnat. Vločky můžete na noc namočit do vody, ovocné šťávy, nebo je rovnou promíchat s jogurtem, během noci vločky krásně změknou a ráno stačí jen přidat ovoce, lžičku medu a zdravá snídaně je hotová. Vločky mají vysoký podíl vlákniny, proto jsou důležitou součástí všech zdravých snídaní, nejen že prodlužují pocit sytosti, ale napomáhají také trávení a očistě střev.

Jogurt

Do první trojky samozřejmě patří i jogurt, nejlépe bílý, při výběru sledujte kalorické hodnoty a obsah živých kultur, které příznivě ovlivňují celou trávicí soustavu, hlavně zdravou střevní mikroflóru. Pozor na ochucené jogurty, raději si jogurt dochuťte sami, vyhnete se hned několika aditivům, které zrovna nejsou dobré pro štíhlou linii.

Lněné semínko

Semínka všeobecně jsou poslední dobou velmi populární a je to jedině dobře, jsou velmi užitečná pro náš organismus. Konkrétně lněná semínka obsahují vysoké množství omega-3 mastných kyselin a další klíčové minerály jako jdou měď, hořčík a mangan. Lněného semínka stačí opravdu jen malé množství, denně stačí konzumovat 1 až 2 lžičky. Nejefektivnější je lněné semínko předem umlít v mlýnku, případně rozdrtit nebo pečlivě rozkousat. Při konzumaci celých semen se nedostaví žádné blahodárné účinky, celé semínko vyjde z těla neporušené a vy z něj nebudete mít nic.

Tvaroh

Zpět k mléčným výrobků, další skvělou volbou je tvaroh, který obsahuje vysoké množství bílkovin spolu s vitaminem A a D, vápníkem, draslíkem, hořčíkem, zinkem a železem. Efektivní složení přispívá k posílení kostí, eliminuje záněty a přispívá ke snížení krevního tlaku. Do tvarohu můžete přimíchat ovoce, mleté lněné semínko a lžičku medu, záleží jen na vaší chuti.

Vejce

Vejce jsou hlavním zdrojem bílkovin ve zdravé snídani mnoha lidí, ale nabízejí také vitamin D, selen, vitamin B12 a některé klíčové aminokyseliny, které tělo potřebuje pro energetický metabolismus. Zatímco nadměrná konzumace vajec by mohla způsobit zvýšení hladiny cholesterolu, mírný příjem (např. jedno denně) je velmi dobrý nápad pro růst a vývoj, stejně jako energetická hodnota pro start do nového dne.

Pomerančový džus

Mezi nejoblíbenější snídaňové tekutiny patří pomerančový džus, ale pozor nejlépe vymačkaný z čerstvých pomerančů či vyšší kvality. Pomerančový džus dodá tělu vitamin A, B a C a různé další minerály a antioxidanty. Jediná sklenici této šťávy může podpořit vaši imunitu na celý den, a navíc po ránu rychlá dávka cukrů vás povzbudí do práce.

Zelený čaj

Místo toho, abyste sáhli po šálku kávy, která má omezené množství zdravotních přínosů, dostaňte kofein do těla z pomocí zeleného čaje. Kvalitní zelený čaj obsahuje mnoho cenných složek, tento nápoj je bohatý na antioxidanty, povzbudí váš imunitní systém, snižuje krevní tlak, eliminuje stres a úzkost a také poskytuje výrazné zvýšení energie. Tak proč to nezkusit.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat