Prostreno.cz

Miska ovesné kaše k snídani působí na tělo stejně jako léky na cholesterol

Statiny jsou léky, které velmi účinně snižují hladinu nezdravého cholesterolu v krvi. Ovšem jako většina medikamentů mívají negativní vedlejší účinky. A tak je lepší se jim vyhnout a zapracovat na prevenci zdravou a vyváženou stravou. Vědci z Newcastlu dokonce tvrdí, že pravidelné každodenní snídání ovesné kaše by mohlo být účinnou náhražkou statinů.

Ovesné vločky zlepšují imunitu, jsou prevencí rakoviny a také snižují hladinu nezdravého cholesterolu v krvi. Poskytnou velké množství vlákniny a jsou nízkotučné, pokud si tedy člověk kaši nerozvaří ve smetaně. A když ji nepřislazuje cukrem, pak obsahuje také velmi málo jednoduchých cukrů, zato tělu dodá hořčík, měď, železo a vitaminy skupiny B.

„Věřím tomu, že kdyby každý člověk začal ráno miskou ovesné kaše, mělo by to výrazný vliv na zdraví celé populace,“ tvrdí profesor Chris Seal z Newcastle University.

Oves je bohatým zdrojem rozpustné vlákniny betaglukanu, který snižuje hladinu nezdravého cholesterolu v těle.

„Účinek je velmi podobný jako při užívání statinů,“ tvrdí doktor George Grimble z University College London.

Ovšem ovesná kaše nemá žádné škodlivé účinky na zdraví.

„Pokud přidáváte ale do kaše cukr či med, musíte být vždy střídmí, jinak změníte zdravou ovesnou v kaši a tedy i zdravou snídani ve sladký dezert, který už na zdraví působí škodlivě,“ dodává profesor Seal.

Prevence rakoviny?

Ovšem nejen hladinu cholesterolu dokáže kaše z ovesných vloček pozitivně ovlivnit. Vědci z Harvardovy univerzity prokázali, že právě konzumace ovsa a celozrnných obilovin nejen snižuje riziko diabetu a chorob srdce, ale také onemocnění různými typy rakoviny.

„Pokud celozrnné obiloviny jako je oves snižují riziko rakoviny, pak tím spíš riziko rakoviny tlustého střeva,“ dodává ke studii profesor Tim Key z Oxfordské univerzity.

Podle docenta Qi Suna z Harvardské univerzity je ale prospěšná konzumace také obilných klíčků, otrub, lněných semínek, semínek quinoa (merlíku chilského) a dalších celozrnných semen a obilovin.

Celozrnné obiloviny, u nichž se ponechávají klíčky a otruby, obsahují o pětadvacet procent více bílkovin než u čištěného a rafinovaného zrna,“ tvrdí docent Sun.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat