Prostreno.cz

Bolestivé a ztuhlé klouby. Těmto jídlům se raději vyhýbejte

Pokud cítíte bolest a ztuhlost v kloubech, a to zvlášť po probuzení, měli byste učinit určitá opatření – třeba změnit stravu!

Někdy může být bolest v kloubech normální, například po poranění nebo po tréninku, kdy se objeví otok, snížená pohyblivost a zvýšený průtok krve. Co se však týče chronické bolesti, ta tak může být způsobena zánětem v těle. A s tím se dá něco dělat. Respektive, níže vyjmenované potraviny, o nichž je známo, že vedou k bolesti a zánětům, byste ze své stravy měli okamžitě vynechat.

Rafinované sacharidy a lepek

Rafinované sacharidy a mouky jsou tělem zpracovávány stejně jako cukr. Jednoduché sacharidy a lepek zvyšují hladinu AGE (heterogenní skupina látek) a způsobují tak zánět. Proto se zaměřte na složité uhlohydráty ze semen, ořechů, zeleniny, fazolí a celých zrn a vyvarujte se cukru, bramborám, rýži a mouce.

Cukr

Cukr je návykový a velmi škodlivý, protože vede k cukrovce a obezitě. Americký Národní zdravotní ústav tvrdí, že když se organismus pokouší zpracovat zpracované cukry, zvýší se hladina AGE, což způsobuje oxidační stres a zánět. Logicky z toho vyplývá, že omezení příjmu cukru a potravin, které jej obsahují, jako jsou ovocné šťávy, sladkosti či bonbony, uleví od bolestí kloubů.

Rostlinné oleje a trans tuky

Trans tuky způsobují onemocnění srdce, a proto se udává, že i rostlinné oleje nejsou tak docela „bez ztráty kytičky“, neboť jsou příliš zpracovány a obsahují velké množství omega-6 polynenasycené mastných kyselin způsobujících zánět. Takže ano, ani rostlinné oleje nejsou nic pro vás…

Také byste se měli vyvarovat konzumaci sójových, kukuřičných, řepkových a slunečnicových olejů. Místo nich zvyšte příjem avokáda, dýňových semínek, lněných semínek a ořechů.

Určité druhy zeleniny

Přestože se neustále doporučuje příjem zeleniny, pro osoby s bolavými klouby není všechno zlato, co se třpytí. Co byste měli ze svého jídelníčku vynechat? Papriky, rajčata, lilky a brambory. Pokud je na tři týdny vysadíte, poznáte, zda jsou příčinou vašich potíží. (Někdy se problém eliminuje tepelnou úpravou.)

Všechny mléčné výrobky

Stále více lidí odstraňuje mléčné výrobky ze své stravy. Hlavním důvodem je nesnášenlivost laktózy – nebo neschopnost trávení mléčných cukrů. Proto i tady se vyplatí experimentovat. Buď po jejich vyřazení zánět a bolest zmizí, nebo je příčina vašich potíží ukrytá někde jinde.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat