Prostreno.cz

Oblíbená ryba tilápie. Proč před její častou konzumací odborníci varují

Jíte ryby s vědomím, že vám to neuvěřitelně prospívá? Jak se to vezme, u některých kousků jde totiž doslova o život. Už jste slyšeli o tom, že z tilápie může hrozit astma, rakovina a srdeční potíže?

Říká se, že ryby jsou zdravé a měli bychom je konzumovat minimálně třikrát týdně. Držíte se toho také? Děláte dobře. Nebo taky ne. Toto doporučení totiž rozhodně neplatí pro všechny druhy! V případě tilápie by vás pravidelné „dávky“ v krajním případě mohly i zabít. Jako bez legrace…

Není ploutev jako ploutev

Tilápie nilská je oblíbenou rybou. Poskytuje pevné bílé maso s nasládlou chutí, i po tepelné úpravě si zachovává šťavnatost a nemá kosti, které by snadno uvízly v krku. Navíc se dá uvařit na mnoho způsobů a její cena bývá rozumná. To jsou hlavní důvody, proč ji lidé s vidinou zdravého jídelníčku tak hojně kupují. A to je právě ten problém…

Původ? Důvěřuj, ale prověřuj

Kdybyste totiž vyrazili do přírody, kde se tento rybovitý obratlovec přirozeně vyskytuje, nahodili prut a chytili si ho vlastními silami, mohli byste svůj úlovek považovat za neškodnou večeři. Tuto příležitost má ale logicky málokdo, takže se nabízí jediné – vyrazit do obchodu a tilápii prostě koupit.

Jenže drtivá většina nabízených kusů pochází z farem, nikoli z volné přírody. Proč je to špatně? V umělých chovech se vykrmují geneticky modifikovanou stravou a hormony, které podporují jejich růst, což sice šikovně pokryje poptávku, ale hazarduje se zdravím konzumentů. Jak moc?

Pesticidy a chemikálie, na kterých si nepochutnáte

Uměle chované ryby vykazují větší hladiny toxických látek, v porovnání s těmi divokými a volně žijícími. Odchované kousky v sobě také mají pesticidy a antibiotika, které se na farmách využívají k hubení škůdců. Tyto látky pak zůstávají v rybách a putují přímo na váš talíř. Závěry vědeckých výzkumů rovněž naznačují, že tyto tilápie ke všemu obsahují dioxiny, což jsou chemikálie škodlivé pro lidský organismus, jež mají poločas rozpadu mezi 7 a 11 lety.

Filet jako časovaná bomba

Žádná sláva to není ani z nutričního hlediska. Žalostný poměr omega-3 mastných kyselin i bílkovin a extra dávka tuku, neboť tilápie mají k pohybu v přeplněných kádích jen omezené možnosti. Zkrátka bída. Odborníci před jejich konzumací varují s tím, že je to zvýšený risk v podobě astmatu, zánětu kloubů, srdečněcévních onemocnění a bohužel i rakoviny. Tedy samozřejmě pokud se budeme bavit o těch z umělých chovů, jejichž původ je tak trochu záhadou.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat