Prostreno.cz

Nelamte hůl nad čokoládou. Víme, jak si dát a nehřešit

Čokoláda – už to samotné slovo zní lahodně a těžko se mu odolává. Pro některé z nás se dokonce stala tahle pochutina měřítkem odhodlání. Dokážeme odolat tabulce čokolády, když se snažíme zhubnout nebo žít zdravě? Přitom takový přístup nemusí být nutný…

Čokoláda není jen vábivá, ale strašně kalorická pochoutka. Čokoláda totiž prokazatelně prospívá i našemu zdraví. Samozřejmě ale u ní platí, že je nutné ji jíst s rozumem.

Kolik čokolády si tedy můžeme dovolit zařadit do našeho jídelníčku a jak nám vlastně prospívá?

Sáhněte po hořké

Čokoláda, respektive kakao, obsahuje látky prospívající našemu srdci, takže nás chrání před vznikem kardiovaskulárních onemocnění. Bohužel je rovněž bohatá na cukr a tuk, takže pokud jí sníme hodně, pozitivní dopady na náš organismus budou spolehlivě přebity těmi negativními.

Odborníci na výživu i četné studie se shodují v tom, že množství čokolády, které můžeme denně sníst, aniž bychom nějak výrazně uškodili své postavě nebo zdraví, by nemělo překročit 30 gramů (to je horní hranice, ideálně je samozřejmě zkonzumovat jí méně).

Velmi důležitý je však druh čokolády, po němž sáhneme. V první řadě platí, že nejvhodnější je hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa. Ta je totiž plná zdraví prospěšných flavonoidů – silných antioxidantů chránících naše zdraví – a nebývá tak kalorická.

Vždy při nákupu zkontrolujte obsah kakaa v čokoládě, kterou se chystáte přidat do nákupního vozíku. Pokud chcete opravdu kvalitní pochoutku (a to byste zvláště tehdy, nechcete-li přibrat na váze nebo jste-li rozhodnuti žít zdravě, chtít měli), její obsah kakaa by se měl pohybovat okolo 70 %. Právě tehdy je množství flavonoidů dostatečně vysoký, takže můžete (přiměřeně) mlsat bez výčitek.

Hořká čokoláda má ještě jednu výhodu oproti ostatním druhům – obvykle jí člověk ani nemá potřebu spořádat celou tabulku, ale stačí mu jedna dvě kostičky. V první řadě je totiž třeba mít na paměti, že čokoláda je skutečnou kalorickou bombou. Ale na druhou stranu, úplně rozloučit se s ní nemusíte.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat