Prostreno.cz

Mlsání povoleno. Hrozinky jsou zdravá svačinka pro oči, kosti i zuby

Pokud vás někdy přepadne chuť na sladké, takovou vhodnou alternativou mohou být i hrozinky, v přiměřeném množství jsou zdraví prospěšné. Hrozinky vám dodají rychle energii, na delší dobu zmírní pocity hladu a dokážou i mnohem víc. Poznejte všechny přínosy těchto sušených plodů.

Hrozinky se získávají sušením hroznového vína, které je samo plné vitaminu, živin i cukru. Během šetrného sušení zůstává i v hrozinkách spousta cenných látek a je umocněna sladká chuť. Hrozinky můžete mlsat téměř bez výčitek, jen si dávejte pozor na již zmíněný cukr, bedlivě sledujte na obalu výrobku, zda rozinky nejsou ještě přislazovány či neobsahují zbytečná aditiva. A co tímhle mlsáním můžete navíc získat?

Eliminují zácpu

Víte že…

Hrozinky stimulují libido a vyvolávají vzrušení, především pro přítomnost aminokyseliny nazývané arginin, která je důležitá při léčbě erektilní dysfunkce. Arginin také zvyšuje hladinu motility spermií, což může zvýšit šance na početí. V Indii panuje tradice, že ženich s nevěstou navečer vypijí sklenici mléka s rozinkami a špetkou šafránu, aby měli dostatek síly o svatební noci.

Tyto sušené plody po konzumaci začínají v těle bobtnat, to znamená, že zvětší objem potravy, která se pohybuje střevním traktem a tím může poskytnout úlevu od zácpy. Vedle redukce zácpy mohou také pomoci zastavit průjem.

Zdravá svačinka pro sportovce

Hrozinky jsou plné fruktózy a glukózy, to znamená, že obsahují spoustu potenciální energie. Jsou proto ideální součástí stravy sportovců a kulturistů, kteří potřebují rychlé doplnění energie. Jejich úloha jako doplněk stravy je díky vitaminům, aminokyselinám a minerálním látkám, jako je selen a fosfor, které usnadňují vstřebávání dalších živin a bílkovin v těle. Rozinky také stimulují účinnou absorpci dalších proteinů, vitaminů a živin získaných z jídla, což zlepšuje vaši celkovou energii a sílu imunitního systému.

Snižují vysoký tlak

Po mnoho let někteří lidé věří, že hrozinky mají moc snížit krevní tlak a chránit zdraví srdce, ale teprve nedávno experti začali intenzivně pracovat na výzkumu, který by tyto domněnky potvrdil. Dosavadní zjištění skutečně potvrzují pozitivní vliv hrozinek na krevní tlak. Z mnoha živin obsažených v hrozinkách se tato schopnost přisuzuje přítomnému draslíku. Draslík napomáhá snižovat napětí v cévách a tepnách.

Snižují horečku

Fenolické sloučeniny, které jsou dobře známy svými antibiotickými a antioxidačními účinky, mohou pomoci při léčbě horečky tím, že bojují proti virovým a bakteriálním infekcím.

Pro zdravé oči

Díky obsahu fytonutrientům jsou hrozinky velmi dobré pro zdraví očí, protože chrání oči před poškozením způsobenými volnými radikály. Kromě svých antioxidačních vlastností mají hrozinky významné množství vitaminu A a beta-karoten, které jsou nezbytné pro naše oči.

Pro zdravé kosti

Hrozinky dodají tělu vápník, draslík i bor, všechny tyto látky prospějou našim kostem. Vápník jako základní stavební prvek, bór je nezbytný pro jejich správnou tvorbu  a účinnou absorpci vápníku. Draslík je další zásadní živinou, která může posílit kosti a podpořit správný růst, čímž se snižuje riziko vzniku osteoporózy.

Prevence před vznikem zubního kazu

Hrozinky obsahují kyselinu linolovou, která hraje zásadní roli při ochraně vašich zubů proti zubnímu kazu i křehkost zubů. Účinně zabraňuje růstu hned několika bakteriím, které jsou zodpovědné za vznik zubního kazu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat