Prostreno.cz

Řízli jste se do rtu. Nepodceňujte první pomoc

Může to vypadat jako banalita, jenže i ta vám může „zadělat“ na infekci, nebo vytvořit jizvu, které se už nezbavíte. Víte, čím ránu vyčistit, a jaké přírodní zbraně významně urychlují hojení rozbitého rtu?

Nehody se stávají, a jedna z věcí, kterou můžete snadno „vyfasovat“, je rozseklý ret. Věděli jste, že pokud není správně léčen, dokáže způsobit i infekci a nevratné zjizvení? Zvlášť v případě, že se do rány dostanou nečistoty a cizí částice, které tam rozhodně nemají co dělat. Proto nad touto trampotou nelze mávnout rukou s tím, že to celé „nějak dopadne“! Jak správně postupovat bezprostředně po zranění, abyste se vyhnuli možným rizikům?

Pravidlo první? Okoukněte škody

Možná vám přijde zbytečné hned alarmovat své blízké, že odjíždíte na nejbližší pohotovost – je to přece jen trocha krve, tak proč bezdůvodně plašit? Nepodceňujte situaci. Je-li je rána opravdu hluboká, a krvácení se ne a ne zastavit, pravděpodobně vám nic jiného nezbude. Za těchto okolností je odborné ošetření na místě, a šití, byť je nepříjemné, musíte chtě nechtě absolvovat. Pokud jde o malý řez, se kterým si zjevně poradíte sami a v domácích podmínkách, držte se krizového manuálu první záchrany.

Důkladné čištění jako nutnost

Umyjte si ruce a nezapomeňte využít služeb antibakteriálního mýdla, abyste odstranili všechny nečistoty z vašich rukou. Kdybyste tak neučinili, riziko infekce se podstatně zvyšuje. Poté si ránu vypláchněte teplou vodou a přiložte na ni vatový tampon namočený v tříprocentním peroxidu vodíku – ten zajistí hloubkovou dezinfekci. Dejte však pozor, abyste pár kapek nespolkli.

Hoďte se do klidu a zastavte krvácení

Kapesník, kuchyňská utěrka, obvaz, kousek čisté tkaniny. Cokoli vám přijde po ruku, oželte. Do látky vložte kousek ledu a přiložte balíček na postiženou oblast. Nic nezkazíte, pokud mírně zatlačíte. Pravděpodobně to bude ještě chvíli trvat, než krvácení přestane, minimálně 15 minut, ale nepolevujte ve vyvíjení tlaku.

Proces hojení. Jak ho urychlit?

Poraněný ret se pochopitelně špatně hojí, neboť jím provádíte mnoho pohybů při jídle a pití. K urychlení regenerace ale významně přispěje med, krystalový cukr, strouhaná syrová brambora, vaječný bílek a odvar z heřmánku, mateřídoušky nebo tymiánu. Využijte nějakou z těchto zbraní, ať máte co nejdříve zase klid!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat