Prostreno.cz

Pomerančový džus je pořádná dávka zdraví v jedné skleničce. Musí být ale čerstvý

Čerstvý pomerančový džus stejně jako pomeranče s sebou přináší notnou dávku zdraví. Pro své zdraví nemůžete udělat nic snazšího, než si dát k snídani jeden pomeranč, nebo čerstvě vymačkanou šťávu, či po cestě do práce si koupit fresh džus. Citrusy zkrátka v chladných měsících vedou.

Pomeranče byly součástí zdravé stravy již po tisíce let, toto ovoce pravděpodobně pochází někde z jihovýchodní Asie. Historické záznamy pomerančů pocházejí již z Číny před více než 4500 lety. Existuje několik celá řada citrusových plodů, přesto k výrobě džusů jsou pomeranče nejoblíbenější.

Pomerančový džus může být stejně tak prospěšný jako konzumace celých plodů, za předpokladu, že jde o 100% čerstvou šťávu, v které nejsou žádné konzervační látky, barviva a cukry. Na výrobu jednoho litru čerstvého džusu je potřeba přibližně dvě kila pomerančů, proto se nemůžeme divit vyšší cenně. V dnešní uspěchané době je však sklenička čerstvého džusu ten nejsnadnější způsob jak tělu dodat potřebné živiny.

Co obsahuje?

Pomerančový džus obsahu celou řadu vitaminů a minerálů. Z vitaminů obsahuje převážně vitamin C, dále také vitaminy A, E, K a vitaminy skupiny B. Z minerálů je zde přítomen draslík, měď a hořčík, dále stojí za zmínku i značné množství bílkovin, vlákniny, flavonoidů a přítomnost hespedrinu. Pokud jde o kalorie, pomerančový džus má přibližně 47 kalorií ve 100 ml.

Sklenička čerstvého pomerančového džusu je vhodná jako součást zdravé snídaně, dodá vám nejen potřebnou energii ale i mnohem více.

Posílí imunitní systém

Pomeranče a pomerančový džus patří mezi nejbohatší zdroje vitaminu C. Vitamin C, také známý jako kyselina askorbová, funguje jako primární antioxidant v těle, ničí nebo neutralizuje volné radikály dřív, než mohou narušit organismus. Naše tělo potřebuje vitamin C ke stimulaci několika aspektů našeho imunitního systému. Kromě toho je kyselina askorbová jednou ze základních složek kolagenu, který je nezbytný k opravě buněk a k růstu nové tkáně.

Detoxifikuje tělo

Spolu s vitamínem C je pomerančový džus také bohatý na vitamín A, který působí jako mírný antioxidant. Kromě toho detoxikuje tělo zvýšením funkce ledvin. Vitamin A je již dlouho spojen se zdravím očí a přidáním dostatečného množství vitaminu A do stravy můžete předejít řadě očních onemocnění.

Snižuje krevní tlak

Přítomný hesperidin je taktéž antioxidant, což znamená, že také chrání tělo před nemocemi a preventivně působí proti rakovině, ale tato vodorozpustná rostlinná směs ovlivňuje také činnost a funkci malých cév. A to může mít velký dopad na krevní tlak jako celek, výzkum spojil tento silný antioxidant se snížením celkového krevního tlaku a také se snížením rizika kardiovaskulárních onemocnění.

Vyrovnává hladiny cholesterolu

Vysoký cholesterol je jednou z nejnebezpečnějších příčin kardiovaskulárních onemocnění, takže jakýkoli způsob, jak snížit hladinu cholesterolu ve vašem těle, stojí za to. Ukázalo se, že pomerančový džus snižuje přítomnost a účinky špatného" cholesterolu, a zároveň zvyšuje množství dobrého" cholesterolu v těle.





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat