Prostreno.cz

Jste zdravá? Otestujte se v sedmi krocích

V dnešní době jsme se naučili spíše rozeznávat na sobě symptomy nejrůznějších nemocí, čteme bezpočet článků varujících nás před jejich příznaky. Ale náš organismus nám rovněž dokáže ukázat, že jsme zdraví.

Informační doba má své světlé i stinné stránky, a týká se to i našeho zdraví. Začne nás někde bolet či píchat a my už sedíme i internetu a googlujeme jako diví ve snaze „stanovit si diagnózu“. A pak jen vyděšeně zíráme na monitor, když si přečteme, že nejspíše trpíme malárií, ebolou, leprou, AIDS nebo rakovinou. Přitom v drtivé většině případů jsme se žádnou z těchto nemocí nenakazili.

Zkusme se ale také jednou zaměřit na opačné znaky – tedy ty, jimiž nám naše tělo říká, že jsme vlastně zdraví jako rybičky.

1.    Světlá, relativně průzračná moč

Pokud má vaše moč světle nažloutlou barvu (a není tedy tmavá, zakalená nebo nepůsobí silně koncentrovaně) a chodíte „na malou“ pravidelně, je to znamení, že jste dostatečně hydratovaná a vaše ledviny fungují tak, jak mají.

Pokud je vaše moč tmavá, pravděpodobně jste dehydratovaná, ovšem pokud problém přetrvává i přesto, že dodržujete pitný režim, je to důvod ke konzultaci s lékařem. Jestliže je moč naopak zcela bezbarvá, je to znamení, že máte možná tekutin až moc. To vám samozřejmě nijak neublíží, nicméně s močí z těla odcházejí některé cenné látky.

2.    Pravidelná, přiměřeně pevná stolice

Když už jsme zmínili jednu část vyprazdňování, je třeba se zaměřit i na druhou. Stolice může mít řadu podob (velikost, barva, pevnost), ale pokud se v ní nevyskytuje krev, není příliš vodnatá nebo naopak příliš tuhá, takže při vyprazdňování pociťujeme bolest, je pravděpodobně vše v pořádku. Dalším znakem fungujícího zažívání je pravidelnost vyprazdňování.

3.    Stabilní váha

Pokud ručička na vaší váze ukazuje stále přibližně stejně, mělo by být také vše v pořádku (tedy samozřejmě za předpokladu, že netrpíte silnou nadváhou nebo obezitou, pak to samozřejmě v pořádku není). Nevysvětlitelné hubnutí nebo naopak přibírání je naopak důvod k návštěvě lékaře.

4.    Rychlé hojení

Říznutí, které jste si přivodila při krájení cibule, povrchový škrábanec, který vám uštědřil váš domácí mazlíček či malá spálenina způsobená setkáním s horkým pekáčem, o nichž za pár snů už ani nevíte? Výborně, podle všeho máte normální srážlivost krve, vaše bílé krvinky zdárně bojují s bakteriemi a vaše tělo má dobrou schopnost regenerace.

5.    Zdravé vlasy a nehty

Vlasy a nehty bývají často ukazateli dostatečného či nedostatečného příjmu vitaminů a minerálů. Právě málo vitaminů se může projevit slabými, extrémně lámavými a roztřepenými nehty nebo vypadáváním vlasů. Takže pokud jsou vašimi největšími problémy zplihlé vlasy s roztřepenými konečky, zas tak trápit se nemusíte, s největší pravděpodobností nejde o nic vážného.

6.    Pravidelná menstruace

Pokud máte pravidelný menstruační cyklus, netrápí vás nesnesitelné premenstruační symptomy nebo silné křeče během krvácení, jež není ani neobvykle silné, ani netrvá nezvykle dlouhou dobu, pak je váš reprodukční systém nejspíše zcela v pořádku.

7.    Zdravý spánek

Pravdou je, že ne každá z nás dopřává svému tělu každou noc tolik doporučovaný osmihodinový spánek. Ale pokud se alespoň několikrát týdně této hranici víceméně přiblížíme, spíme celou noc, aniž by nás budilo opakované nucení na močení nebo například silné pocení, pak je náš spánek zdravý. Zvláště tehdy, pokud se po probuzení cítíme alespoň trochu osvěžené. Mimochodem, to, že občas nemůžeme usnout, také není v dnešní době plné stresu nic neobvyklého – pokud ale problémy se spánkem přetrvávají, je dobré vyhledat lékaře.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat