Prostreno.cz

Zbavte se konečně úzkosti při návštěvě zubaře

Bojíte se chodit na prohlídky? Hodně pomůže, když si budete lépe vybírat termíny a začnete s doktorem jednat na rovinu. Jak má stomatolog vědět, že z něj máte strach, aby se podle toho mohl zařídit, když zarytě mlčíte?

Jistě, všichni víme, že k zubaři by se pravidelně chodit mělo. Jenže kdo dneska může říct, že tam chodí rád? Skoro nikdo. Ve skutečnosti to vypadá tak, že mnohým pouhá myšlenka na vrtačku způsobuje úzkost a panické stavy. Vybaví-li si dotyčný ještě to děsivé křeslo, typický zápach vznášející se v ordinaci, a injekci proti bolesti, má chuť preventivní kontrolu odložit na neurčito. A takhle to jde pořád dokola, dokud jednoho dne nezačne v ústech něco hodně bolet. Poznáváte se? Je načase postavit se k tomuto problému čelem. Co se dá udělat proto, abyste se zubaře konečně přestali bát?

Informujte ho o tom, jak se cítíte

I když má váš stomatolog vystudovanou vysokou školu, vyzná se v kazech i plombách, a je odborníkem přes diagnostiku problému, kterému stačí jediný pohled do úst, rozhodně není senzibil. Neumí tedy číst vaše myšlenky, aby věděl, jak vám je! Když se mu však svěříte, jistě s vámi bude jednat šetrněji. Také vám předem vysvětlí, co právě hodlá udělat a jaký nástroj k tomu použije. I to uleví napětí…

Vyžádejte si přestávku, když je potřeba

Existují určité léčebné postupy, které vyžadují delší časový úsek, což může být pro někoho, kdo trpí úzkostí, hodně nepříjemné. Pokud budete mít pocit, že nutně potřebujete pauzu, abyste se připravili na zbytek zákroku, zkrátka o ni požádejte. Dostanete prostor k hlubokému nádechu i uklidnění.

Nebuďte nikdy sami

Vědomí, že někdo, koho máte rádi, na vás čeká v čekárně, vám může pomoci překonat strach. Když zubař nebude nic namítat, možná by váš přítel mohl být přítomen i v ordinaci, a po celou dobu „utrpení“ vám poskytovat morální podporu. Za zeptání nic nedáte, tak proč to alespoň nezkusit?

Naplánujte si vhodný termín

Dopravní zácpy, ostré slunce, narvané parkoviště před klinikou, pacienti čekající na to, až přijdou na řadu. Už jen kvůli tomu jste ve stresu? Pak si dobře promyslete den i hodinu, která vás toho ušetří. Přinejmenším se psychicky nevyčerpáte ještě před tím, než vůbec vstoupíte do obávaného prostoru. A to se počítá!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat