Prostreno.cz

Přehlížený pórek zpevní křehké kosti

Pórek patří do stejné rodiny jako česnek, cibule, šalotka a pažitka. Jeho všestrannost je úžasná! Může být přidáván do polévek, dušených těstovin, míchané zeleniny i salátů. Je pravdou, že ho miluje problematická pleť s pupínky?

Ano, můžete si myslet, že pórek je jen pouhá obloha a ochucovadlo, jenže on obsahuje vlákninu, vitaminy a minerály a taky řadu sloučenin, které mají antioxidační, antimikrobiální, protizánětlivé, a dokonce protirakovinné vlastnosti. Opravdu, pórek se nezdá! Zde jsou některé z výhod, které se projevují po začlenění pórku do stravy.

Regulovaný pohyb střev

Pórek je bohatý na vlákninu, a proto jeho konzumace pomáhá ulevovat od zácpy. Ostatně, pravidelný pohyb střev je dobrá věc, protože zajišťuje, že vaše střevo zůstává bez odpadních materiálů a jedovatých látek. Mimochodem, vláknina v pórku také pomáhá odvrátit hemeroidy a rakovinu tlustého střeva.

Kontrolovaný krevní tlak

Pravidelná konzumace pórku je také dobrá pro vaše srdce. Je to proto, že obsahuje slušné množství draslíku, což je živina, která pomáhá regulovat vysoký krevní tlak. A právě o něm je známo, že poškozuje srdce.

Posílení imunity

S ohledem na antimikrobiální vlastnosti jsou pórky vynikajícími bojovníky proti mikroorganismům způsobujícím choroby typu chřipka a angína. Pravidelná konzumace pórku tak podporuje obranyschopnost vašeho těla. Ujistěte se, jestli ho teď, v období zimy, máte dostatek!

Prevence proti anémii

Jedním z minerálů, které se nacházejí v pórku, je železo, což je důležitý prvek pro udržení normální a zdravé hladiny červených krvinek (krevních buněk) nesoucích kyslík. Nedostatečné množství červených krvinek může vést k anémii s nedostatkem železa, ke krevním poruchám, které způsobují bledost pokožky, dušnosti, únavě a závratím.

Zpevněné kosti

Dalším minerálem, který můžete získat z obyčejného pórku, je vápník. Každý ví, že právě on je nezbytný pro pevné kosti. Dobrou zprávou je, že i další minerály, které pomáhají vápníku pracovat mnohem efektivněji, lze v pórku nalézt taky. Řeč je o draslíku a hořčíku.

Údržba úsměvu

Vápník je také užitečný pro udržení zdravých a silných zubů. Jinými slovy, pokud si svůj zářivý úsměv chcete zachovat po dlouhá léta, jezte pórek, který obsahuje i dobré množství vitaminu C.

Krásná pleť

Když už mluvíme o vitaminu C, věděli jste, že jeho přítomnost je důležitá pro mladou a krásnou pokožku? To proto, že působí na volné radikály, které urychlují proces stárnutí. Také je klíčový pro syntézu kolagenu udržující pokožku pevnou a bez vrásek.

Zdroj: www.eatthis.com, www.verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat