Prostreno.cz

Konzumaci zázvoru omezuje zdravotní stav

Myslíte si, že když jde o přírodní prostředek, nemohou při jeho užívání hrozit žádná rizika? Právě naopak. Zázvor je pro vás zapovězen, pokud jste těhotná, máte hemofilii či podváhu, nebo užíváte specifické léky.

Zázvor je účinné přírodní léčivo. A umí toho skutečně mnoho! Díky velkému množství bioaktivních sloučenin napomáhá třeba procesu trávení a rozkladu konzumované potravy, podporuje detoxikaci těla, reguluje krevní tlak, mírní bolesti všeho druhu, zlepšuje imunitu, bojuje proti rýmě, kašli i nachlazení a komplexně působí proti virům, bakteriím a plísním. Vzhledem k těmto schopnostem je považován za multifunkční „prášek“. Ale platí to vždycky? Navzdory všem pozitivům jsou situace, kdy by vám toto koření mohlo naopak hodně uškodit. Třeba v případě…

Hemofilie a krevních potíží

Zázvor je užitečný, pokud jde o diabetes, nadváhu, onemocnění periferní tepny, Raynaudovu nemoc (onemocnění tepenného systému). Protože stimuluje krevní oběh, zvyšuje průtok krve celým tělem. Nicméně přesně tyto atributy by pro pacienty s hemofilií, což je dědičná choroba projevující se nadměrnou krvácivostí v důsledku poruchy srážlivosti krve, mohly znamenat vážné potíže.

Při užívání specifických léků

Lidé, kteří trpí cukrovkou nebo vysokým krevním tlakem, musí občas užívat speciální léky. Nebýt jich, byl by závor lékem, ovšem kombinovat obojí není vůbec dobrý nápad, neboť koření se štiplavou chutí může snižovat účinnost tabletek. Týká se to beta-blokátorů, směsí inzulínu a medikamentů na snížení srážlivosti krve (antikoagulancia).

Když máte podváhu

Zázvor je pomocník podporující redukci váhy, takže jestli vás trápí nějaké to kilo navíc, bez obav na něj vsaďte – urychluje totiž spalování tuků a zároveň snižuje chuť k jídlu. Pokud ale patříte do kategorie jedinců s podvýživou, raději se mu vyhýbejte pěkně velkým obloukem. Další ztráta tělesné hmotnosti by pro vás mohla znamenat zhoršenou kondici svalových tkání nebo menstruační problémy.

Pokud jste v radostném očekávání

Těhotenství a zázvor si spolu moc nerozumějí. Někdo říká, že je sice dobrý na zvládání ranních nevolností, ovšem jiní zase varují, že pokud se překročí denní dávka jednoho gramu, může zázvor způsobit mutaci plodu nebo dokonce potrat. Občas si ho dáváte? Rozhodně je na místě celou situaci prodiskutovat se svým lékařem a nic neponechávat náhodě…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat