Prostreno.cz

Spolehlivým práškem na bolest hlavy je obyčejné jablko

Existuje sto a jeden způsob, jak v kuchyni využít jablka. Jenže pozor, nejen u sporáku se dají uplatnit! Pokud se vám jejich vůně skutečně zamlouvá, zaženou vám bolesti hlavy nebo migrénu. Téměř na počkání!

I když na takovém banánu, ananasu či pomeranči si rád smlsne nejeden tuzemák, pořád platí, že nejoblíbenějším ovocem u nás jsou stará dobrá jablka. Ze statistik vyplývá, že průměrný Čech jich sní něco kolem 23 kilogramů ročně. Ani vy jimi nepohrdnete? Tak teď možná budete mít tyto sladké plody ještě o něco raději. Už jste někdy slyšeli o tom, že platí za efektivní náhražku prášků proti bolesti hlavy?

Lék, který prý zaručeně funguje

O hlavě a jablku se ve vědeckých kruzích mluví poměrně dlouho. Ne, teď nemáme na mysli historku ze života Isaaca Newtona, kterého k objevu gravitace inspirovalo to, že na něj jednoho dne spadlo ze stromu, čímž mu dalo „jednu mezi oči“. Lékaři si totiž vůni jablek, především tedy těch zelených, spojují s útlumem bolestí hlavy. Závěry četných studií navíc naznačují, že pach tohoto ovoce je velmi účinný také při snižování intenzity migrénového záchvatu. Jak je to možné? Vcelku trefná otázka, na níž by zajímala odpověď i samotné odborníky. Že by kouzlo?

Záhada, která se asi jen tak neodhalí

Pravdou je, že vědci stále tápou, proč je jablečné aroma schopné utnout bolístku téměř okamžitě. Jedni věří, že za vším stojí určité obsažené sloučeniny, které uvolňují ztuhlé svaly na krku i hlavě. Druzí se zase přiklánějí k názoru, že vůně vyvolává v mozku šťastné pocity, díky kterým jedinec rázem zapomene na to, že mu je „ouvej“. Ať už je ale pravda kdekoli, jedno je jisté – metoda bohužel nefunguje na všechny. Účinnost je podmíněná tím, zda se „pacientovi“ vůně jablka líbí sama o sobě.

Komu to nevoní, ten si musí vzít tabletku

V průzkumech zaměřených na schopnosti typicky podzimních plodů se totiž jedinci, kterým jablečné aroma „nevonělo“, vyslovili, že i když ho inhalovali poctivě a dlouho, žádný posun k lepšímu při léčbě nezaregistrovali. Naopak ti, kterým byla jablečná vůně nadmíru příjemná, se dočkali zmírnění obtíží už po pár minutách. Takže jinými slovy, kdo k darům jabloně nečichá rád, ten má bohužel smůlu – a musí najít jiné řešení problému týkajícího se bolavé hlavy. Zajímavé, viďte…





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat