Prostreno.cz

Návyky přispívající k rakovině slinivky břišní

Nejzákeřnější a nejagresivnější forma rakoviny? Rakovina slinivky břišní! Jak důležitá je prevence a kdo patří do ohrožené skupiny?

Karcinom slinivky břišní je druhým nejčastějším nádorem trávicí trubice hned po nádoru tlustého střeva. Statistiky tedy moc lichotivé nejsou. Ostatně, ani se není čemu divit. Některé rizikové faktory pro vznik rakoviny pankreatu bohužel nelze ovlivnit. Na jejím rozvoji se podílí stáří, rodové dispozice a v podstatě i pohlaví. Odborníci totiž tvrdí, že rakovina pankreatu je častější u mužů. Také záleží na etnické příslušnosti a genetice. Existuje však i řada dalších spouštěčů, nad kterými kontrolu máte. Co se rozhodně nevyplatí podceňovat?.

Kouření cigaret

Riziko vzniku rakoviny slinivky břišní se zdvojnásobuje, pokud patříte ke kuřákům. Ve skutečnosti se říká, že u čtyř případů rakoviny slinivky je jeden způsoben kouřením cigaret. Dobrou zprávou je, že ti, kdo s nikotinem přestanou, toto riziko významně sníží.

Nadváha

Je tolik různých vážných zdravotních problémů, které mohou být spojeny s obezitou – a jedním z nich je rakovina pankreatu. Statistiky uvádějí, že asi 8 % všech případů rakoviny, a to nejen rakoviny pankreatu, má něco společného právě s obezitou. Ztráta hmotnosti je tedy v mnoha ohledech velmi přínosná.

Špatné stravovací návyky

To, co vkládáte do úst, o vašem celkovém zdraví výrazně rozhoduje. Ne nadarmo se říká, že „jste co, co jíte“. Je vaše každodenní strava složená z potravin, které obsahují hodně tuku a cholesterolu? Milujete zpracované potravinářské výrobky? Pokud jste dvakrát odpověděli „ano“, patříte do ohrožené skupiny. Přechod na zdravou stravu, která se skládá z velkého množství ovoce a zeleniny, však může dělat zázraky. Popřemýšlejte o tom, dokud je čas.

Příliš mnoho alkoholu

Alkohol v menším množství na lidské zdraví může působit pozitivně. Aspoň tak to tvrdí věda. Jenže co když si jednu, dvě, tři, čtyři skleničky dopřáváte každý den? Podepíše se to nejenom na vašem vzhledu, návycích i psychice, ale především na zdraví. Rakovina slinivky břišní číhá na ty, kdo alkohol zbožňují. Patříte k nim?

Vystavení se chemickým látkám

I určité chemické látky se podle vědeckých výzkumů podílejí na vzniku rakoviny pankreatu. Pesticidy, benzen a petrochemie k nim patří určitě. A prý nejsou nevinná ani určitá barviva. Rizik tedy existuje opravdu dost.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat