Prostreno.cz

Zdravotní účinky kapusty se podceňují

Úplně bez nadsázky by se dalo říct, že kapusta vám prospěje od hlavy až k patě. Vždyť blahodárně působí na mozek, zlepšuje zrak, posiluje imunitu i kosti a zpomaluje stárnutí. Ovšem přispívá i k prevenci rakoviny.

Kapusta je takový malý zázrak. Pokud se někdy vrhnete na její pěstování, nebude vyžadovat žádné extra nároky a bez známek jakéhokoli poškození překoná i teploty pod bodem mrazu. V případě, že nemáte zahrádkářské ambice, seženete ji v obchodě za pár korun. V kuchyni se dá vařit, smažit, zapékat, dusit i pařit. Ještě jste kapustě nepřišli na chuť? Možná vás k pravidelné konzumaci přesvědčí její fascinující zdravotní pozitiva. O kterých konkrétně se tu bavíme?

Zásobárna prospěšných živin

Kapusta je bohatá na úctyhodné množství vitaminů, jmenovitě se jedná o vitamin A, B, C a K. „Áčko“ je dobré pro ostrý zrak, stejně jako pro integritu pokožky a sliznic. „Béčko“ je nezbytné pro mozkové funkce, tudíž podporuje učení, paměť i samotné myšlení. Ovšem důležité je také pro vývoj plodu během těhotenství. „Céčko“ zase zlepšuje obranyschopnost těla, čímž snižuje náchylnost k různým onemocněním. Známé je však i pro podporu tvorby kolagenu – látky zpomalující stárnutí. Vitamin K je pro změnu zodpovědný za správnou srážlivost krve.

Pokud jde o minerály, ani o ně není kapusta nijak ochuzena, právě naopak. Nabízí spoustu vápníku, který je klíčový pro zdraví kostí. Dále také měď, což je živina nepostradatelná pro metabolické funkce. Napěchována je i manganem, jenž přispívá k regulaci krevního cukru, draslíkem, který prospívá svalům, včetně toho srdečního. Není tohle parádní zdroj všeho dobrého?

Zelená pro prevenci rakoviny

Něco tak „obyčejného“, jako je košťálová zelenina, může značně přispět k prevenci rakoviny. Závěry studie publikované v magazínu Medical News Today naznačují, že obsažené fenolové sloučeniny brání rozvoji rakovinných buněk. Odborníci jsou přesvědčení, že kapusta nejvíce předchází rakovině močového měchýře, což je jedna z nejčastěji diagnostikovaných typů rakovin. Z jiného výzkumu zase vyplynulo, že zelený poklad udržuje normální a bezpečnou hladinu cholesterolu, zatímco pomáhá eliminovat škodlivé volné radikály.

Chutná léčba diabetu

Američtí vědci, kteří výzkumu kapusty zasvětili hned několik studií, tvrdí, že její pravidelná konzumace přispívá ke zmírnění onemocnění zvaného jako diabetes mellitus 1. typu. Prokázal to unikátní pokus, během něhož byla pacientům s touto chorobou dlouhodobě podávána kapusta. Zodpovědní jedlíci blahodárné zeleniny vykazovali sníženou hladinu cukru v krvi, tedy v porovnání s těmi, kterým byla zdravá dobrota kvůli testování odepřena. Zajímavé, viďte…





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat