Prostreno.cz

Jednoduché léčebné postupy pro potlačování akné

Akné není jen součástí puberty, během níž se hormony začínají měnit. I v dospělosti se mnozí musejí vypořádat s trapnými pupínky a skvrnami na tváři. Již jste vyzkoušeli snad všechno, ale nic z toho nezabírá? Zřejmě pokulháváte v návycích!

Většina z nás používá krémy a masti, které snižují zarudnutí a svědění, zatímco jiní dávají přednost krycích korektorům. Přestože tato řešení (někdy) fungují, jsou považována pouze za krátkodobá. Vše, co postižený potřebuje, je léčba, která je soustředěna na příčinu problému – ne důsledek. Co všechno i vy můžete udělat proto, abyste se akné zbavili?

Zvyšte příjem vlákniny

Jedním ze způsobů, jak se dá akné eliminovat, je navýšení příjmu vlákniny. Vláknina může pomoci zlepšit trávení tak, aby se všechny živiny z jídla, které jíte, vstřebaly tím správným způsobem. To také zabraňuje vzniku zánětu, což je jeden z důvodů, proč se akné aktivuje. Přejděte proto na potraviny, jako jsou chia semena, klíčky, zelenina či lněné semínko.

Používejte aloe vera

Po aloe vera často sahají ti, kteří trpí na modřiny a popáleniny. Věděli jste však, že může být použita i k boji s pupínky? Nejenže snižuje zánět, ale má i chladicí a uklidňující účinek, který vás může zbavit bolesti a svědění. Navíc aloe vera příznivě působí na jizvy po akné.

Snižte příjem cukru

Za další důvod, proč pokožka k akné tíhne, se považuje příliš mnoho cukru. Konzumace sladkých pochoutek, jako jsou čokolády, koláče a další laskominy, může zvýšit hladinu cukru v krvi a tím i ovlivnit vaše hormony. Lepší možností by bylo vyměnit rafinovaný cukr za přírodní sladidla typu stévie a med.

Zkuste kouzlo s kurkumou

Nezdá se to, ale i kurkuma bývá užitečná, pokud jde o pupínky. Má totiž antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti, které mohou zmírnit podráždění a záněty na pokožce. A tip na její použití? Dejte špetku kurkumy do misky a smíchejte ji s trochou ananasového džusu. Promíchejte a vytvořte pastu. Směs aplikujte na postižené oblasti. Nechte několik minut působit a poté opláchněte.

Jezte potraviny bohaté na zinek

Měli byste se také zaměřit na potraviny, které jsou bohaté na zinek, a to z jednoho prostého důvodu. Tělo ho potřebuje k podpoře imunitního systému, tedy i k likvidaci bakterií, jež mohou akné spouštět. Zařaďte do svého jídelníčku měkkýše, pečené fazole a další dobroty, ve kterých se to zinkem jen „hemží“.

Používejte olivový olej

Dalším vhodným prostředkem proti akné je olivový olej. Jedná se o jeden z nejjednodušších a nejbezpečnějších olejů, které jsou v supermarketech k dispozici. To je dobrá zpráva číslo jedna. A ta druhá? Olivový olej dokáže bojovat s akné, zatímco vyživuje pokožku. To je způsobeno tím, že je plný vitaminů E a K, které jsou známé pro hojení a regeneraci pokožky. Železo, draslík, sodík a vápník v olivovém oleji také podporuje pružnost pokožky. Použití je přitom velmi jednoduché. Získejte jednu lžíci olivového oleje a jemně ji aplikujte na postižené oblasti pokožky. Masírujte, dokud se nevstřebá. Vyčkejte pět minut a omyjte obličej čerstvou vodou.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat