Prostreno.cz

Eliminace obávaných sacharidů ve stravě

I když mají sacharidy důležitou roli v naší stravě, příliš mnoho karbohydrátů může mít za následek zvýšení hmotnosti či rizika vzniku cukrovky. Jak jejich spotřebu kontrolovat?

Je pravda, že existuje spousta kroků, které můžete přijmout za vlastní, pokud chcete snížit příjem třeba takového vápníku nebo cukru. V případě, kdy jsou ve vašem hledáčku sacharidy, už to tak jednoduché není. Co se dá udělat?

Nejezte chléb

Na první pohled zdravé sendviče s tuňákem, zeleninou či kukuřicí, mají jednu vadu – bílý chléb. Zkuste se ho zbavit a příjem sacharidů tak značně omezíte.

Nepijte sladké nápoje

Soda, ovocné šťávy a dokonce i energetické nápoje obsahují hodně cukru, což je důvod, proč je třeba snížit jejich příjem. Snížení, nebo dokonce vyloučení příjmu cukru, může výrazně eliminovat vznik cukrovky a přispívá k tomu, že tělesná hmotnost zůstává nízká.

Rýži vyměňte za květák

Nic proti rýži, je skvělá, ale pokud jsou sacharidy váš nepřítel, aspoň na chvíli na ni zapomeňte. Tápete, čím ji nahradit? No, nemusíte chodit moc daleko. Květák je naprosto ideální! Uvařte ho a rozšťouchejte. Pak jej použijte podle libosti.

Den startuje jinak, než jste zvyklí

Možná si toho v tom všem spěchu nevšímáte, ale některá čistě ranní jídla, jsou přímo zásobárnou sacharidů. Například půl šálku granoly obsahuje 30 gramů stravitelných sacharidů – a to i bez mléka. (Granolou se označuje křupavé zapečené müsli, které by nemělo obsahovat cukr. Spojuje se však se sirupy a jinými sladidly.) Co tahle použít radši vajíčka? Jeden kus má méně než 1 gram sacharidů a zároveň je jedním z nejlepších zdrojů vysoce kvalitní bílkoviny.

Ochucené latté nahraďte espressem

Jednou týdně. To je limit, kdy je povoleno dopřát si malý hřích v podobě kafíčka latté se sladkým sirupem. Ve zbylé dny jej radši nahraďte espressem, které vás nepřipraví o toužebný kofein, ale zároveň nenavýší příjem sacharidů. Suma sumárum, vydržíte-li s těmito návyky, hmotnost půjde dolů a cukrovka nebude mít šanci.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat