Prostreno.cz

Cesta tělem spolknuté žvýkačky

Vy nebo vaše dítě spolklo žvýkačku a máte strach, co se bude dít?. Budete ji ve střevě několik let? Tak hrozné to nebude! Vyloučí se dřív, než byste hádali!

Žvýkačka se nepolyká a ve střevě vydrží strašně dlouho. Taky jste tohle slyšeli? A je to opravdu průšvih, když ochucená guma neskončí v koši, ale ve vašich útrobách?

Jedna z jejích nejdůležitějších složek – pryskyřice je nestravitelná. Patří totiž k syntetickým materiálům. I když je pravda, že žaludeční kyseliny jsou vysoce výkonné, v tomhle směru to moc nenadělají. V podstatě jsou bezmocné.

Tělo jako dokonalý nástroj

Ale jen proto, že je pryskyřice odolná vůči zažívacím kyselinám, nemusí to nutně znamenat, že podle některých zůstane ve střevě již zmiňovaných sedm let. Lékaři říkají, že spolknutá žvýkačka se může mimo vaše tělo dostat již za 24 až 72 hodin. Ano, je to tak rychlé! I extra nestravitelná guma se prý prožene zažívacím systémem stejně jak jakékoli jiné jídlo – do tří dnů. Namítáte, že se žvýkačka může cestou na něco přilepit?

Tak to si bere na starosti peristaltika, což je pozvolný rytmický pohyb stěn některých dutých orgánů. A právě díky tomu je prakticky nemožné, aby se spolknutá žvýkačka „zasekla“. K tomu ostatně přispívá i fakt, že váš trávicí systém, od úst až po konečník, je lemován sliznicemi.

Synchronizace tělesných procesů

Sliznice obsahují specializované buňky, které vylučují hustý typ tekutiny nazývané hlen. Vzhledem k tomu, že je kluzký, žvýkačka nemá šanci. Ale pozor, i když to vypadá, že se nemůže nic stát, jistá rizika přece jen existují.

Problémy mohou nastat tehdy, pokud spolknete víc gumy naráz. Pak je téměř jisté, že se váš trávicí systém dostane do potíží. Pravděpodobně zareaguje zácpou. V případě, že je guma spolknutá spolu s jiným nestravitelným předmětem, jako je mince, je to o dost horší.

Doktor Mark L. Waltzman se svými kolegy z bostonské Dětské nemocnice sice zjistil, že kolem 25-30 % spolknutých mincí spontánně projde trávicím traktem bez komplikací, nicméně zbytek se musí odstranit endoskopicky. A proto je důležité zvlášť dětem klást na srdce, ať raději žvýkačky vyplivnou. Tenhle zvyk se vždycky hodí.

Zdroj: www.firstaid.com, www.medicalnewstoday.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat