Prostreno.cz

Kde všude se schovává vápník pro vaše kosti

O tom, jak je dostatečný příjem vápníku důležitý, není třeba dlouze psát. Většina z nás si jej spojuje především s mléčnými výrobky, najdeme ho ale i v mnoha jiných potravinách.

Jestliže se nechcete v příjmu vápníku spoléhat jen na mléčné produkty nebo se jim z nějakého důvodu vyhýbáte, nemusíte být odkázáni pouze na doplňky stravy. Máme pro vás seznam několika potravin, jež vám zajistí dostatečný přísun tohoto (nejen pro kosti) životně důležitého minerálu.

Pomerančový džus

Na trhu je spousta pomerančových džusů, které jsou obohacené o vápník, takže příště, až půjdete nakupovat, sáhněte právě po některém z nich.

Tofu

Jedna porce tofu obsahuje přibližně 400 miligramů kalcia, což představuje asi polovinu doporučené denní dávky.

Losos

Porce lososa vám možná nezajistí závratně vysokou dávku vápníku, ale rozhodně patří k doporučovaným potravinám. Společně třeba s makrelou či sardinkami. Takže se je rozhodně vyplatí zařadit na jídelníček i nejen kvůli omega-3 mastným kyselinám.

Kapusta

Vápník obsahuje téměř každá zelená, listová zelenina. Ale kapusta jej obsahuje ve formě, jež je pro naše tělo velmi snadno zpracovatelná. Takže i když má špenát přibližně o 25 % kalcia více, z kapusty ho náš organismus získá efektivněji.

Semena

Nejrůznější semena jsou dalším skvělým způsobem jak do svého jídelníčku zařadit vápník. Například čtvrt šálku sezamových semínek obsahuje přibližně 350 miligramů kalcia. Přidáte-li ho například na lososa nebo na salát, máte denní dávku vápníku téměř splněnu.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat