Prostreno.cz

Co jíst, pokud trpíte Addisonovou chorobou

Skvrny na jazyku i nezvyklý srdeční rytmus. Addisonova choroba rozhodně není nic příjemného. Jak se s ní poprat s pomocí jídelníčku? Tyhle potraviny vám udělají nesmírně dobře!

Zvýšená únava, ztráta hmotnosti i chuti k jídlu, svalová slabost a bolest, depresivní stavy, podrážděnost, průjem, nevolnost či zvracení, náhlé bolesti v dolní části zad, v břiše a nohou, dehydratace, snížený krevní tlak a další. To vše poukazuje na Addisonovo chorobu.

Jedná se o selhání nadledvin v produkci hormonů kortizolu, a případně i aldosteronu. Trpíte jí? Pak jistě víte, že léky mohou představovat obrovskou pomoc. Ale ani účinky jídla by se neměly podceňovat! Které potraviny léčí nadledvinky a pomáhají při zvládání různých příznaků spojených s Addisonovou chorobou?

Vitamin C

Jednou z příčin Addisonovy choroby je chronický stres. Proto na svůj jídelníček přidejte víc potravin bohatých na vitamin C, který v každodenní stravě může pomoci tělu přizpůsobit se stresu mnohem lépe, a tak ušetřit nadledviny dalšího poškození.

Vitaminy skupiny B

Existují určité neurotransmitery a steroidní hormony, které se vyčerpávají kvůli chronickému stresu, což způsobuje, že se Addisonova choroba ještě zhoršuje. Abyste podpořili výrobu uvedených tělních chemikálií, je dobré konzumovat potraviny, které obsahují vitaminy typu B, jako jsou sýry, vejce, ryby, měkkýši a sójové produkty.

Zinek

Odborníci tvrdí, že zinek je minerální látka nezbytná pro výrobu hormonů, které potlačují stres, a zároveň podporuje imunitu. Proto je pro člověka, který trpí Addisonovou nemocí, také vhodný. Kde ho hledat? Semena, ořechy, mořské plody, špenát, houby a fazole se mohou stát vašimi přáteli.

Hořčík

Vzhledem k tomu, že hořčík uklidňuje nervový systém, pomáhá Addisonovu nemoc lépe zvládat. Naštěstí existuje mnoho jídel bohatých na hořčík, které se mohou každý den dostat na váš stůl. Za všechny uveďme černé fazole, banány, avokádo, jogurt, ořechy, semena, fíky a špenát.

Sodík

Jedním z mnoha příznaků Addisonovy nemoci je nízký krevní tlak. Zvýšené množství sodíku jej může „držet v normálu“. Mnozí lidé tak přísahají na účinnost himalájské růžové soli.

Snadno stravitelné potraviny bohaté na bílkoviny

Existuje mnoho hormonů v těle, které jsou na bázi proteinů, a proto je zahrnutí bílkovin do stravy v tomto případě životně důležité. Pomoc hledejte u kuřete, krůty, fazolí, hrachu, ořechů nebo výživného droždí. Zároveň udržujte hladinu energie na optimální úrovni (jezte méně, ale častěji), snažte se jíst víc organicky, vyhněte se rafinovanému cukru a sacharidům a omezte nápoje s kofeinem.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat